Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Nikšić)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Nikšić živjelo je ukupno 72.443 stanovnika, što predstavlja 11,68% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 56.970 (78,64%), a seoskog 15.473 (21,36%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 19.033, što predstavlja 26,27% od ukupnog broja stanovništva Nikšića. Broj zaposlenih muškaraca bio je 10.718 (29,98% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 8.315 (22,66% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Marko i Miloš, a ženska Jelena, Milica i Marija.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 46.149 63,70%
Srbi 18.334 25,31%
Bošnjaci 194 0,27%
Albanci 73 0,10%
Muslimani 421 0,58%
Romi 483 0,67%
Hrvati 149 0,21%
Srbi-Crnogorci 356 0,49%
Egipćani 446 0,62%
Crnogorci-Srbi 335 0,46%
Jugoslaveni 161 0,22%
Rusi 29 0,04%
Makedonci 68 0,09%
Bosanci 28 0,04%
Slovenci 20 0,03%
Mađari 6 0,01%
Muslimani-Crnogorci 36 0,05%
Goranci 22 0,03%0%
Bošnjaci-Muslimani 1 0,00%
Crnogorci-Muslimani 8 0,01%
Italijani 1 <0,01%
Nijemci 3 0,00%
Ostali 240 0,33%
Neizjašnjeni 4.846 6,69%
Regionalno opredijeljeni 34 0,05%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 32.915 45,44%
Crnogorski 31.695 43,75%
Bosanski 39 0,05%
Albanski 553 0,76%
Srpsko-hrvatski 1.342 1,85%
Romski 402 0,55%
Bošnjački jezik 32 0,04%
Maternji jezik 540 0,75%
Hrvatski 45 0,06%
Ruski 30 0,04%
Srpsko-crnogorski jezik 78 0,11%
Makedonski 17 0,02%
Crnogorsko-srpski jezik 40 0,06%
Mađarski 2 <0,01%
Hrvatsko-srpski 5 0,01%
Engleski 11 0,02%
Njemački 5 0,01%
Slovenački 5 0,01%
Ostali 170 0,23%
Regionalni jezici 4 0,01%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 4.511 6,23%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 66.198 91,38%
Katolička 222 0,31%
Islamska 893 1,23%
Muslimanska 839 1,16%
Adventisti 59 0,08%
Agnostici 36 0,05%
Ateisti 735 1,02%
Budisti 6 0,01%
Hrišćani 180 0,25%
Jehovini svjedoci 11 0,02%
Protestanti 6 0,01%
Ostale vjeroispovijesti 765 1,06%
Ne izjašnjavaju se 2.493 3,44%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Nikšić bilo je 35.751 (49,35%) muškaraca i 36.692 (50,65%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 974:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 37,8 godina, muškaraca 36,6, a žena 39,0 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Nikšić je 77,1% (55.828), od čega je udio punoljetnih muškaraca 76,0% (27.158), a udio punoljetnih žena 78,1% (28.670). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 947:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]