Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Plav)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Plav živjelo je ukupno 13.108 stanovnika, što predstavlja 2,11% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 5.390 (41,12%), a seoskog 7.718 (58,88%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 1.883, što predstavlja 14,37% od ukupnog broja stanovništva Plava. Broj zaposlenih muškaraca bio je 1.194 (17,92% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 689 (10,69% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Ismet, Adis i Alen, a ženska Hajrija, Sanija i Hasnija.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 822 6,27%
Srbi 2.098 16,01%
Bošnjaci 6.803 51,90%
Albanci 2.475 18,88%
Muslimani 727 5,55%
Hrvati 5 0,04%
Srbi-Crnogorci 7 0,05%
Crnogorci-Srbi 2 0,02%
Jugoslaveni 2 0,02%
Rusi 1 0,01%
Bosanci 5 0,04%
Muslimani-Crnogorci 1 0,01%
Goranci 10 0,08%
Muslimani-Bošnjaci 3 0,02%
Nijemci 1 0,01%
Turci 5 0,04% 0,01%
Ostali 32 0,24%
Neizjašnjeni 107 0,82%
Regionalno opredijeljeni 2 0,02%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 2.611 19,92%
Crnogorski 1.838 14,02%
Bosanski 5.808 44,31%
Albanski 2.395 18,27%
Srpsko-hrvatski 9 0,07%
Bošnjački jezik 285 2,17%
Hrvatski 4 0,03%
Ruski 1 0,01%
Srpsko-crnogorski jezik 1 0,01%
Makedonski 1 0,01%
Hrvatsko-srpski 1 0,01%
Njemački 2 0,02%
Ostali 31 0,24%
Regionalni jezici 12 0,09%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 109 0,83%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 2.815 21,48%
Katolička 124 0,95%
Islamska 9.533 72,73%
Muslimanska 513 3,91%
Adventisti 17 0,13%
Agnostici 1 0,01%
Ateisti 6 0,05%
Hrišćani 9 0,07%
Ostale vjeroispovijesti 27 0,21%
Ne izjašnjavaju se 63 0,48%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Plav bilo je 6.664 (50,84%) muškaraca i 6.444 (49,16%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.034:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 36,0 godina, muškaraca 35,0, a žena 37,0 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Plav je 72,7% (9.524), od čega je udio punoljetnih muškaraca 72,1% (4.803), a udio punoljetnih žena 73,3% (4.721). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 1017:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]