Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Podgorica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Podgorica živjelo je ukupno 185.937 stanovnika, što predstavlja 29,99% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 155.725 (83,75%), a seoskog 30.212 (16,25%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 61.526, što predstavlja 33,09% od ukupnog broja stanovništva Podgorice. Broj zaposlenih muškaraca bio je 32.719 (36,11% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 28.807 (30,22% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Marko i Miloš, a ženska Jelena, Milica i Marija.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 106.642 57,35%
Srbi 43.248 23,26%
Bošnjaci 3.687 1,98%
Albanci 9.538 5,13%
Muslimani 4.122 2,22%
Romi 3.988 2,15%
Hrvati 664 0,36%
Srbi-Crnogorci 650 0,35%
Egipćani 685 0,37%
Crnogorci-Srbi 850 0,46%
Jugoslaveni 310 0,17%
Rusi 135 0,07%
Makedonci 350 0,19%
Bosanci 105 0,06%
Slovenci 117 0,06%
Mađari 81 0,04%
Muslimani-Crnogorci 61 0,03%
Goranci 85 0,05%
Muslimani-Bošnjaci 23 0,01%
Bošnjaci-Muslimani 28 0,02%
Crnogorci-Muslimani 56 0,03%
Italijani 24 0,01%
Nijemci 30 0,02%
Turci 22 0,01%
Ostali 1.222 0,66%
Neizjašnjeni 8.892 4,78%
Regionalno opredijeljeni 322 0,17%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 76.541 41,17%
Crnogorski 78.837 42,40%
Bosanski 1.262 0,68%
Albanski 10.276 5,53%
Srpsko-hrvatski 4.241 2,28%
Romski 3.367 1,81%
Bošnjački jezik 386 0,21%
Maternji jezik 1.254 0,67%
Hrvatski 258 0,14%
Ruski 150 0,08%
Srpsko-crnogorski jezik 206 0,11%
Makedonski 190 0,10%
Crnogorsko-srpski jezik 116 0,06%
Mađarski 58 0,03%
Hrvatsko-srpski 45 0,02%
Engleski 50 0,03%
Njemački 35 0,02%
Slovenački 44 0,02%
Ostali 944 0,51%
Regionalni jezici 108 0,06%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 7.521 4,05%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 145.575 78,29%
Katolička 7.947 4,27%
Islamska 16.275 8,75%
Muslimanska 4.608 2,48%
Adventisti 285 0,15%
Agnostici 225 0,12%
Ateisti 3.698 1,99%
Budisti 52 0,03%
Hrišćani 568 0,31%
Jehovini svjedoci 90 0,05%
Protestanti 70 0,04%
Ostale vjeroispovijesti 1.961 1,06%
Ne izjašnjavaju se 4.583 2,47%


Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Podgorica bilo je 90.614 (48,73%) muškaraca i 95.323 (51,27%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 951:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 35,7 godina, muškaraca 34,5, a žena 36,8 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Podgorica je 75,4% (140.165), od čega je udio punoljetnih muškaraca 73,7% (66.785), a udio punoljetnih žena 77,0% (73.380). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 910:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]