Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Tivat)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Tivat živjelo je ukupno 14.031 stanovnika, što predstavlja 2,26% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 10.237 (72,96%), a seoskog 3.794 (27,04%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 4.710, što predstavlja 33,57% od ukupnog broja stanovništva Tivata. Broj zaposlenih muškaraca bio je 2.557 (37,04% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 2.153 (30,20% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Marko i Dragan, a ženska Marija, Jelena i Milica.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 4.666 33,25%
Srbi 4.435 31,61%
Bošnjaci 96 0,68%
Albanci 97 0,69%
Muslimani 114 0,81%
Romi 35 0,25%
Hrvati 2.304 16,42%
Srbi-Crnogorci 34 0,24%
Egipćani 335 2,39%
Crnogorci-Srbi 28 0,20%
Jugoslaveni 61 0,43%
Rusi 56 0,40%
Makedonci 48 0,34%
Bosanci 35 0,25%
Slovenci 57 0,41%
Mađari 43 0,31%
Goranci 4 0,03%
Muslimani-Bošnjaci 3 0,02%
Italijani 11 0,08%
Nijemci 9 0,06%
Turci 2 0,01% 0,06%
Ostali 174 1,24%
Neizjašnjeni 1.275 9,09%
Regionalno opredijeljeni 109 0,78%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 5.493 39,15%
Crnogorski 4.319 30,78%
Bosanski 41 0,29%
Albanski 401 2,86%
Srpsko-hrvatski 876 6,24%
Romski 17 0,12%
Bošnjački jezik 7 0,05%
Maternji jezik 71 0,51%
Hrvatski 1.167 8,32%
Ruski 57 0,41%
Srpsko-crnogorski jezik 25 0,18%
Makedonski 28 0,20%
Crnogorsko-srpski jezik 11 0,08%
Mađarski 25 0,18%
Hrvatsko-srpski 53 0,38%
Engleski 20 0,14%
Njemački 4 0,03%
Slovenački 4 0,03%
Ostali 159 1,13%
Regionalni jezici 148 1,06%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 1.101 7,85%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 9.057 64,55%
Katolička 2.870 20,45%
Islamska 399 2,84%
Muslimanska 317 2,26%
Adventisti 55 0,39%
Agnostici 19 0,14%
Ateisti 239 1,70%
Budisti 4 0,03%
Hrišćani 71 0,51%
Jehovini svjedoci 15 0,11%
Protestanti 6 0,04%
Ostale vjeroispovijesti 104 0,74%
Ne izjašnjavaju se 875 6,24%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Tivat bilo je 6.903 (49,20%) muškaraca i 7.128 (50,80%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 968:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 38,0 godina, muškaraca 37,0, a žena 39,0 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Tivat je 78,4% (10.998), od čega je udio punoljetnih muškaraca 77,3% (5.333), a udio punoljetnih žena 79,5% (5.665). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 941:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]