Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Ivanić–Grad)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Ivanić–Grad je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 173,57 km2 imao 14.548 stanovnika, što predstavlja 4,58% od ukupnog broja stanovnika Zagrebačke županije, odnosno 0,34% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Ivanić–Gradu je 83,8 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 14.085 96,82%
Albanci 129 0,89%
Bošnjaci 35 0,24%
Crnogorci 5 0,03%
Česi 17 0,12%
Italijani 3 0,02%
Mađari 5 0,03%
Makedonci 18 0,12%
Nijemci 6 0,04%
Romi 19 0,13%
Rumuni 1 0,01%
Rusini 1 0,01%
Slovaci 1 0,01 %
Slovenci 10 0,07%
Srbi 114 0,78%
Ukrajinci 4 0,03%
Ostali1 11 0,08%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 30 0,21%
Regionalna pripadnost3 2 0,01%
Neraspoređeno4 1 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 33 0,23%
Nepoznato5 18 0,12%
Ukupno 14.548 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5/Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti


Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 14.280 98,16%
Albanski 117 0,80 %
Bosanski 36 0,25 %
Češki 12 0,08%
Italijanski 2 0,01 %
Mađarski 6 0,04%
Makedonski 12 0,08%
Njemački 8 0,05 %
Romski 17 0,12 %
Rumunski 2 0,01 %
Ruski 2 0,01 %
Rusinski 1 0,01 %
Slovenski 9 0,06%
Srpski 21 0,14%
Srpskohrvatski 5 0,03%
Ukrajinski 1 0,01 %
Vlaški 1 0,01 %
Ostali jezici 5 0,03%
Nepoznato 11 0,08%
Ukupno 14.548 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 13.247 91,06%
Pravoslavci 138 0,95%
Protestanti 12 0,08%
Ostali kršćani 32 0,22 %
Muslimani 93 0,64%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 10 0,07%
Agnostici i skeptici 141 0,97 %
Nisu vjernici i ateisti 536 3,68%
Ne izjašnjavaju se 323 2,22%
Nepoznato 11 0,08%
Ukupno 14.548 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]