Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Korčula)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Korčula je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od - km2 imao 5.663 stanovnika, što predstavlja 4,62% od ukupnog broja stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno 0,13 % od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Korčuli je - stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 5.422 95,74%
Albanci 27 0,48%
Austrijanci 1 0,02%
Bošnjaci 19 0,34%
Crnogorci 19 0,34%
Česi 3 0,05%
Italijani 4 0,07%
Mađari 3 0,05%
Makedonci 5 0,09%
Nijemci 11 0,19%
Poljaci 1 0,02%
Slovenci 10 0,18%
Srbi 56 0,99%
Ostali1 27 0,48%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 1 0,02%
Regionalna pripadnost3 2 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 41 0,72%
Nepoznato6 11 0,19%
Ukupno 5.663 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 5.498 97,09%
Hrvatskosrpski 1 0,02%
Albanski 26 0,46%
Bosanski 9 0,16%
Crnogorski 6 0,11%
Češki 3 0,05%
Italijanski 5 0,09%
Mađarski 2 0,04%
Makedonski 5 0,09%
Njemački 14 0,25%
Poljski 1 0,02%
Rumunski 1 0,02%
Slovenski 11 0,19%
Srpski 21 0,37%
Srpskohrvatski 13 0,23%
Turski 1 0,02%
Ostali jezici 35 0,62%
Nepoznato 11 0,19%
Ukupno 5.663 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 4.949 87,39%
Pravoslavci 75 1,320%
Protestanti 15 0,26%
Ostali kršćani 14 0,25%
Muslimani 32 0,57%
Židovi 1 0,02%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 4 0,07%
Agnostici i skeptici 45 0,79%
Nisu vjernici i ateisti 348 6,15%
Ne izjašnjavaju se 161 2,84%
Nepoznato 19 0,34%
Ukupno 5.663 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]