Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Kostrena)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Kostrena je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 12 km2 imala 4.180 stanovnika, što predstavlja 1,41% od ukupnog broja stanovnika Primorsko-goranska županije, odnosno 0,10% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Kostreni je 348 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 3.855 92,21%
Albanci 34 0,81%
Austrijanci 2 0,05%
Bošnjaci 33 0,79%
Crnogorci 7 0,17%
Česi 1 0,02%
Italijani 32 0,77%
Mađari 5 0,12%
Makedonci 1 0,02%
Nijemci 2 0,05%
Poljaci 1 0,02%
Rusi 2 0,05%
Slovenci 17 0,41%
Srbi 78 1,87%
Ukrajinci 2 0,05%
Ostali1 13 0,31%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 51 1,22%
Regionalna pripadnost3 6 0,14%
Neraspoređeno4 1 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 32 0,77%
Nepoznato6 5 0,12%
Ukupno 4.180 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 4.001 95,72%
Hrvatskosrpski 7 0,17%
Albanski 33 0,79%
Bosanski 14 0,33%
Crnogorski 1 0,02%
Češki 1 0,02%
Italijanski 32 0,77%
Mađarski 2 0,05%
Makedonski 37 0,89%
Njemački 6 0,14%
Poljski 1 0,02%
Ruski 3 0,07%
Slovenski 11 0,26%
Srpski 14 0,33%
Srpskohrvatski 7 0,17%
Ukrajinski 1 0,02%
Ostali jezici 5 0,12%
Nepoznato 4 0,10%
Ukupno 4.180 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 3477 83,18%
Pravoslavci 72 1,72%
Protestanti 8 0,19%
Ostali kršćani 7 0,17%
Muslimani 121 2,81%
Židovi 1 0,02%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 1 0,02
Agnostici i skeptici 49 1,17%
Nisu vjernici i ateisti 268 6,41%
Ne izjašnjavaju se 154 3,68%
Nepoznato 6 0,14%
Ukupno 4.180 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]