Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Krapinsko-zagorska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Krapinsko-zagorska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 1.229 km2 imala 132.892 stanovnika, što predstavlja 3,10% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Krapinsko-zagorskoj županiji je 108,13 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 131.352 98,84%
Albanci 132 0,10%
Austrijanci 3 < 0,01%
Bošnjaci 72 0,05%
Bugari 1 < 0,01%
Crnogorci 10 0,01%
Česi 15 0,01%
Italijani 10 0,01%
Mađari 16 0,01%
Makedonci 48 0,04%
Nijemci 48 0,04%
Poljaci 7 0,01%
Romi 3 < 0,01%
Rumuni 12 0,01%
Rusi 32 0,02%
Rusini 4 < 0,01%
Slovaci 13 0,01%
Slovenci 408 0,31%
Srbi 217 0,16%
Turci 1 < 0,01%
Ukrajinci 13 0,01%
Ostali1 81 0,06%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 28 0,02%
Regionalna pripadnost3 37 0,03%
Neraspoređeno4 2 < 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 108 0,08%
Nepoznato6 219 0,16%
Ukupno 132.892 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 131.630 99,05%
Hrvatskosrpski 6 < 0,01%
Albanski 136 0,10%
Bosanski 75 0,06%
Bugarski 1 < 0,01%
Crnogorski 2 < 0,01%
Češki 11 0,01%
Italijanski 7 0,01%
Mađarski 16 0,01%
Makedonski 43 0,03%
Njemački 73 0,05%
Poljski 9 0,01%
Rumunski 17 0,01%
Ruski 44 0,03%
Rusinski 4 < 0,01%
Slovački 12 0,01%
Slovenski 466 0,35%
Srpski 56 0,04%
Srpskohrvatski 13 0,01%
Turski 1 < 0,01%
Ukrajinski 10 0,01%
Ostali jezici 58 0,04%
Nepoznato 202 0,15%
Ukupno 132.892 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 128.508 96,70%
Pravoslavci 280 0,21%
Protestanti 89 0,07%
Ostali kršćani 175 0,13%
Muslimani 200 0,15%
Istočne religije 27 0,02%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 18 0,01%
Agnostici i skeptici 272 0,20%
Nisu vjernici i ateisti 1.455 1,09%
Ne izjašnjavaju se 1.518 1,14%
Nepoznato 350 0,26%
Ukupno 132.892 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]