Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Križevci)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Križevci je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 236,72 km2 imao 21.122 stanovnika, što predstavlja 18,27% od ukupnog broja stanovnika Koprivničko-križevačka županije, odnosno 0,49% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Križevcima je 89 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 20.409 96,620%
Albanci 62 0,29%
Bošnjaci 18 0,09%
Crnogorci 4 0,02%
Česi 10 0,05%
Italijani 10 0,05%
Mađari 16 0,08%
Makedonci 13 0,06%
Nijemci 3 0,01%
Poljaci 5 0,02%
Rumuni 2 0,01%
Rusi 1 < 0,01%
Rusini 7 0,03%
Slovaci 3 0,01%
Slovenci 22 0,10%
Srbi 441 2,09%
Ukrajinci 1 < 0,01%
Ostali1 7 0,03%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 13 0,06%
Regionalna pripadnost3 1 < 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 50 0,24%
Nepoznato6 24 0,11%
Ukupno 21122 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 20.884 98,87%
Hrvatskosrpski 1 < 0,01%
Albanski 57 0,27%
Bosanski 24 0,11%
Crnogorski 1 < 0,01%
Češki 6 0,03%
Italijanski 6 0,03%
Mađarski 8 0,04%
Makedonski 14 0,07%
Njemački 7 0,03%
Poljski 4 0,02%
Romski 2 0,01%
Rumunski 3 0,01%
Ruski 2 0,01%
Rusinski 7 0,03%
Slovački 1 < 0,01%
Slovenski 26 0,12%
Srpski 33 0,16%
Ukrajinski 1 <0,01%
Ostali jezici 6 0,03%
Nepoznato 29 0,14%
Ukupno 21.122 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 19.493 92,29%
Pravoslavci 505 2,39%
Protestanti 5 0,02%
Ostali kršćani 121 0,57%
Muslimani 58 0,27%
Židovi 1 < 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 3 0,01%
Agnostici i skeptici 82 0,39%
Nisu vjernici i ateisti 467 2,21%
Ne izjašnjavaju se 335 1,59%
Nepoznato 34 0,16%
Ukupno 21.122 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]