Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Ližnjan)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Ližnjan je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 69,87 km2 imala 3.965 stanovnika, što predstavlja 1,90% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 0,09% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Ližnjanu je 57 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 2.993 75,49%
Albanci 8 0,20%
Austrijanci 2 0,05%
Bošnjaci 57 1,44%
Bugari 1 0,03%
Crnogorci 11 0,28%
Česi 5 0,13%
Italijani 168 4,24%
Mađari 17 0,43%
Makedonci 2 0,05%
Nijemci 4 0,10%
Romi 37 0,93%
Rumuni 1 0,03%
Rusi 2 0,05%
Rusini 1 0,03%
Slovaci 6 0,15%
Slovenci 17 0,43%
Srbi 130 3,28%
Ostali1 14 0,35%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 19 0,8%
Regionalna pripadnost3 398 10,04%
Ne izjašnjavaju se5 60 1,51%
Nepoznato6 12 0,30%
Ukupno 3965 100%

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 3.552 89,8 %
Hrvatskosrpski 3 0,08%
Albanski 4 0,10%
Bosanski 35 0,88%
Bugarski 1 0,03%
Češki 3 0,08%
Italijanski 210 5,30%
Mađarski 7 0,18%
Makedonski 1 0,03%
Njemački 10 0,25%
Poljski 1 0,03%
Romski 42 1,06%
Rumunski 1 0,03%
Ruski 2 0,05%
Rusinski 1 0,03%
Slovački 5 0,13%
Slovenski 16 0,40%
Srpski 31 0,78%
Srpskohrvatski 15 0,38%
Ostali jezici 9 0,23%
Nepoznato 16 0,40%
Ukupno 3.965 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 3.032 76,47%
Pravoslavci 134 3,38%
Protestanti 8 0,20%
Ostali kršćani 8 0,20%
Muslimani 138 3,48%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 6 0,15
Agnostici i skeptici 31 0,78%
Nisu vjernici i ateisti 444 11,20 %
Ne izjašnjavaju se 141 3,56%
Nepoznato 10 0,25%
Ukupno 3.965 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]