Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Međimurska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Međimurska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 729 km2 imala 113.804 stanovnika, što predstavlja 2,66% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Međimurskoj županiji je 156,11 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 106.744 93,8%
Albanci 200 0,18%
Austrijanci 10 0,01%
Bošnjaci 49 0,04%
Bugari 1 < 0,01%
Crnogorci 26 0,02%
Česi 21 0,02%
Italijani 13 0,01%
Mađari 66 0,06%
Makedonci 19 0,02%
Nijemci 46 0,04%
Poljaci 8 0,01%
Romi 5.107 4,49%
Rumuni 5 < 0,01%
Rusi 137 0,12%
Rusini 2 < 0,01%
Slovaci 10 0,01%
Slovenci 516 0,45%
Srbi 249 0,22%
Turci 6 0,01%
Ukrajinci 29 0,03%
Vlasi 2 < 0,01%
Židovi 7 0,01%
Ostali1 100 0,09%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 33 0,03%
Regionalna pripadnost3 123 0,11%
Neraspoređeno4 4 < 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 123 0,11%
Nepoznato6 148 0,13%
Ukupno 113.804 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 106.912 93,94%
Hrvatskosrpski 6 0,01%
Albanski 190 0,17%
Bosanski 75 0,07%
Bugarski 1 < 0,01%
Crnogorski 5 < 0,01%
Češki 12 0,01%
Italijanski 12 0,01%
Mađarski 85 0,07%
Makedonski 20 0,02%
Njemački 70 0,06%
Poljski 8 0,01%
Romski 5.232 4,6%
Rumunski 89 0,08%
Ruski 157 0,14%
Rusinski 2 < 0,01%
Slovački 8 0,01%
Slovenski 554 0,49%
Srpski 76 0,07%
Srpskohrvatski 25 0,02%
Turski 6 0,01%
Ukrajinski 26 0,02%
Vlaški 2 < 0,01%
Ostali jezici 77 0,07%
Nepoznato 154 0,14%
Ukupno 113.804 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 107.057 94,07%
Pravoslavci 339 0,3%
Protestanti 616 0,54%
Ostali kršćani 214 0,19%
Muslimani 248 0,22%
Židovi 12 0,01%
Istočne religije 36 0,03%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 27 0,02%
Agnostici i skeptici 411 0,36%
Nisu vjernici i ateisti 2.632 2,31%
Ne izjašnjavaju se 1.906 1,67%
Nepoznato 306 0,27%
Ukupno 113.804 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]