Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Medulin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Medulin je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 32 km2 imala 6.481 stanovnika, što predstavlja 3,12% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 0,15% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Medulin je 203 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 4.794 73,97%
Albanci 192 2,96%
Austrijanci 6 0,09%
Bošnjaci 115 1,77%
Bugari 3 0,05%
Crnogorci 17 0,26%
Česi 3 0,05%
Italijani 233 3,6%
Mađari 16 0,25%
Makedonci 20 0,31%
Nijemci 19 0,29%
Poljaci 3 0,05%
Romi 16 0,25%
Rusi 7 0,11%
Rusini 2 0,03%
Slovaci 3 0,05%
Slovenci 81 1,25%
Srbi 220 3,39%
Ukrajinci 1 0,02%
Židovi 2 0,03%
Ostali1 31 0,48%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 16 0,25%
Regionalna pripadnost3 501 7,73%
Neraspoređeno4 5 0,08%
Ne izjašnjavaju se5 166 2,56%
Nepoznato6 9 0,14%
Ukupno 6481 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 5.730 88,41%
Hrvatskosrpski 1 0,02%
Albanski 181 2,79%
Bosanski 57 0,88%
Bugarski 2 0,03%
Crnogorski 2 0,03%
Češki 3 0,05%
Italijanski 215 3,32%
Mađarski 12 0,19%
Makedonski 11 0,17%
Njemački 33 0,51%
Poljski 3 0,05%
Romski 16 0,25%
Rumunski 1 0,02%
Ruski 10 0,15%
Rusinski 1 0,02%
Slovački 2 0,03%
Slovenski 72 1,11%
Srpski 77 1,19%
Srpskohrvatski 22 0,34%
Ukrajinski 1 0,02%
Ostali jezici 10 0,15%
Nepoznato 19 0,29%
Ukupno 6.481 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 4.499 69,42%
Pravoslavci 202 3,12%
Protestanti 16 0,25%
Ostali kršćani 30 0,46%
Muslimani 203 3,13%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 2 0,03%
Agnostici i skeptici 105 1,62%
Nisu vjernici i ateisti 975 15,04%
Ne izjašnjavaju se 424 6,54%
Nepoznato 20 0,31%
Ukupno 6.481 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]