Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Mursko Središće)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Mursko Središće je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 34 km2 imao 6.307 stanovnika, što predstavlja 5,54% od ukupnog broja stanovnika Međimurske županije, odnosno 0,15% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Murskom Središću je 186 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 5.870 93,07%
Albanci 6 0,10%
Austrijanci 1 0,02%
Bošnjaci 2 0,03%
Crnogorci 2 0,03%
Česi 3 0,05%
Italijani 1 0,02%
Mađari 14 0,22%
Nijemci 4 0,06%
Poljaci 1 0,02%
Romi 285 4,52%
Rumuni 4 0,06%
Rusi 12 0,19%
Slovenci 63 1%
Srbi 9 0,14%
Ukrajinci 1 0,02%
Ostali1 10 0,16%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 2 0,03%
Regionalna pripadnost3 10 0,16%
Ne izjašnjavaju se5 4 0,06%
Nepoznato6 3 0,05%
Ukupno 6.307 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 5.859 92,90%
Hrvatskosrpski 1 0,02%
Albanski 6 0,10%
Bosanski 5 0,08%
Crnogorski 1 0,02%
Češki 1 0,02%
Italijanski 1 0,02%
Mađarski 20 0,32%
Njemački 11 0,17%
Poljski 1 0,02%
Romski 309 4,9%
Rumunski 3 0,05%
Ruski 11 0,17%
Slovenski 56 0,89%
Srpski 2 0,03%
Srpskohrvatski 2 0,03%
Ukrajinski 1 0,02%
Ostali jezici 8 0,13%
Nepoznato 9 0,14%
Ukupno 6.07 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 5.871 93,09%
Pravoslavci 17 0,27%
Protestanti 44 0,70%
Ostali kršćani 13 0,21%
Muslimani 12 0,19%
Židovi 1 0,02%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 1 0,02
Agnostici i skeptici 43 0,68%
Nisu vjernici i ateisti 153 2,43%
Ne izjašnjavaju se 135 2,14%
Nepoznato 12 0,19%
Ukupno 6.307 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]