Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Omiš)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Omiš je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 266,20 km2 imao 14.936 stanovnika, što predstavlja 3,28% od ukupnog broja stanovnika Splitsko-dalmatinske županije, odnosno 0,35% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Omišu je 56 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 14.720 98,55%
Albanci 25 0,17%
Austrijanci 2 0,01%
Bošnjaci 41 0,27%
Crnogorci 3 0,02%
Česi 1 0,01%
Italijani 1 0,01%
Mađari 6 0,04%
Makedonci 7 0,05%
Nijemci 5 0,03%
Poljaci 3 0,02%
Romi 1 0,01%
Rumuni 1 0,01%
Slovaci 1 0,01%
Slovenci 8 0,05%
Srbi 49 0,33%
Ostali1 17 0,11%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 10 0,07%
Regionalna pripadnost3 4 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 24 0,16%
Nepoznato6 7 0,05%
Ukupno 14936 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 14.784 98,94%
Hrvatskosrpski 1 0,01%
Albanski 21 0,14%
Bosanski 37 0,25%
Crnogorski 4 0,03%
Češki 2 0,01%
Italijanski 1 0,01%
Mađarski 6 0,04%
Makedonski 5 0,03%
Njemački 8 0,05%
Poljski 5 0,03%
Rumunski 2 0,01%
Slovački 1 0,01%
Slovenski 7 0,05%
Srpski 17 0,11%
Srpskohrvatski 1 0,01%
Ostali jezici 23 0,15%
Nepoznato 11 0,07%
Ukupno 14.936 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 14.286 95,65%
Pravoslavci 47 0,31%
Protestanti 11 0,07%
Ostali kršćani 23 0,15%
Muslimani 66 0,44%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 2 0,01
Agnostici i skeptici 72 0,48%
Nisu vjernici i ateisti 247 1,65%
Ne izjašnjavaju se 164 1,10%
Nepoznato 16 0,11%
Ukupno 14.936 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]