Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Osječko-baranjska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Osječko-baranjska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 4.155 km2 imala 305.032 stanovnika, što predstavlja 7,12% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Osječko-baranjskoj županiji je 73,41 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 262.004 85,89%
Albanci 865 0,28%
Austrijanci 23 0,01%
Bošnjaci 434 0,14%
Bugari 26 0,01%
Crnogorci 319 0,1%
Česi 57 0,02%
Italijani 45 0,01%
Mađari 8.249 2,7%
Makedonci 323 0,11%
Nijemci 813 0,27%
Poljaci 38 0,01%
Romi 1.874 0,61%
Rumuni 80 0,03%
Rusi 45 0,01%
Rusini 100 0,03%
Slovaci 2.293 0,75%
Slovenci 344 0,11%
Srbi 23.657 7,76%
Turci 4 < 0,01%
Ukrajinci 88 0,03%
Vlasi 4 < 0,01%
Židovi 33 0,01%
Ostali1 357 0,12%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 544 0,18%
Regionalna pripadnost3 73 0,02%
Neraspoređeno4 58 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 1.893 0,62%
Nepoznato6 389 0,13%
Ukupno 305.032 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 281.379 92,25%
Hrvatskosrpski 451 0,15%
Albanski 757 0,25%
Bosanski 494 0,16%
Bugarski 14 < 0,01%
Crnogorski 49 0,02%
Češki 33 0,01%
Italijanski 35 0,01%
Mađarski 6.687 2,19%
Makedonski 176 0,06%
Njemački 351 0,12%
Poljski 25 0,01%
Romski 1.350 0,44%
Rumunski 154 0,05%
Ruski 34 0,01%
Rusinski 64 0,02%
Slovački 1.916 0,63%
Slovenski 166 0,05%
Srpski 9.445 3,1%
Srpskohrvatski 726 0,24%
Turski 5 < 0,01%
Ukrajinski 58 0,02%
Vlaški 1 < 0,01%
Hebrejski 1 < 0,01%
Ostali jezici 151 0,05%
Nepoznato 510 0,17%
Ukupno 305.032 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 258.956 84,89%
Pravoslavci 24.974 8,19%
Protestanti 4.226 1,39%
Ostali kršćani 1.511 0,5%
Muslimani 1.625 0,53%
Židovi 31 0,01%
Istočne religije 95 0,03%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 116 0,04%
Agnostici i skeptici 1.244 0,41%
Nisu vjernici i ateisti 7.021 2,3%
Ne izjašnjavaju se 4.559 1,49%
Nepoznato 674 0,22%
Ukupno 305.032 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]