Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Sisak)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Sisak je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 422,75 km2 imao 47.768 stanovnika, što predstavlja 27,70% od ukupnog broja stanovnika Sisačko-moslavačka županije, odnosno 1,112% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Sisku je 113 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 40.590 84,97%
Albanci 179 0,37%
Bošnjaci 1.646 3,45%
Bugari 1 <0,01%
Crnogorci 29 0,06%
Česi 96 0,20%
Italijani 10 0,02%
Mađari 22 0,05%
Makedonci 53 0,11%
Nijemci 15 0,03%
Poljaci 6 0,01%
Romi 648 1,36%
Rusi 9 0,02%
Rusini 2 0%
Slovaci 13 0,03%
Slovenci 61 0,13%
Srbi 3.071 6,43%
Turci 1 <0,01%
Ukrajinci 20 0,04%
Židovi 5 0,01%
Ostali1 44 0,08%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 504 1,06%
Regionalna pripadnost3 5 0,01%
Neraspoređeno4 9 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 615 1,29%
Nepoznato6 114 0,24%
Ukupno 47768 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 45.886 96,06%
Hrvatskosrpski 21 0,04%
Albanski 142 0,30%
Bosanski 536 1,12%
Bugarski 1 <0,01%
Crnogorski 3 0,01%
Češki 46 0,10%
Italijanski 3 0,01%
Mađarski 16 0,03%
Makedonski 23 0,05%
Njemački 7 0,01%
Poljski 5 0,01%
Romski 587 1,23%
Rumunski 20 0,04%
Ruski 11 0,02%
Slovački 9 0,02%
Slovenski 31 0,06%
Srpski 210 0,44%
Srpskohrvatski 53 0,11%
Turski 1 <0,01%
Ukrajinski 7 0,01%
Ostali jezici 18 0,04%
Nepoznato 132 0,28%
Ukupno 47768 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 37.319 78,13%
Pravoslavci 3.279 6,86%
Protestanti 144 0,30%
Ostali kršćani 110 0,23%
Muslimani 2.442 5,11%
Židovi 6 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 22 0,05%
Agnostici i skeptici 346 0,72%
Nisu vjernici i ateisti 2.657 5,56%
Ne izjašnjavaju se 1.305 2,73%
Nepoznato 122 0,26%
Ukupno 47.768 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]