Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Trešnjevka - jug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Trešnjevka - jug je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 66.674 stanovnika, što predstavlja 8,44% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 1,56 % od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 61.653 92,47%
Albanci 239 0,36%
Austrijanci 10 0,01%
Bošnjaci 664 1%
Bugari 10 0,01%
Crnogorci 143 0,21%
Česi 58 0,09%
Italijani 23 0,03%
Mađari 76 0,11%
Makedonci 123 0,18%
Nijemci 29 0,04%
Poljaci 17 0,03%
Romi 33 0,05%
Rumuni 9 0,01%
Rusi 31 0,05%
Rusini 12 0,02%
Slovaci 18 0,03%
Slovenci 207 0,31%
Srbi 2.114 3,17%
Ukrajinci 13 0,02%
Židovi 11 0,02%
Ostali1 195 0,29%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 124 0,19%
Regionalna pripadnost3 21 0,03%
Neraspoređeno4 30 0,04%
Ne izjašnjavaju se5 739 1,111%
Nepoznato6 72 0,11%
Ukupno 66.674 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 65.042 97,55%
Hrvatskosrpski 25 0,04%
Albanski 216 0,32%
Bosanski 257 0,39%
Bugarski 9 0,01%
Crnogorski 31 0,05%
Češki 26 0,04%
Italijanski 22 0,03%
Mađarski 53 0,08%
Makedonski 108 0,16%
Njemački 32 0,05%
Poljski 15 0,02%
Romski 23 0,03%
Rumunski 13 0,02%
Ruski 39 0,06%
Rusinski 10 0,01%
Slovački 11 0,02%
Slovenski 149 0,22%
Srpski 278 0,42%
Srpskohrvatski 82 0,12%
Turski 1 <0,01%
Ukrajinski 8 0,01%
Hebrejski 1 <0,01%
Ostali jezici 151 0,23%
Nepoznato 72 0,11%
Ukupno 66.674 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 52.967 79,44%
Pravoslavci 1.720 2,581%
Protestanti 200 0,30%
Ostali kršćani 269 0,40%
Muslimani 1.132 1,7%
Židovi 6 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 78 0,12
Agnostici i skeptici 1.293 1,94%
Nisu vjernici i ateisti 5839 8,76%
Ne izjašnjavaju se 2.969 4,452%
Nepoznato 81 0,12%
Ukupno 66.674 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]