Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Trnje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Trnje je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 42.282 stanovnika, što predstavlja 5,35% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 0,99% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 37.807 89,42%
Albanci 255 0,60%
Austrijanci 18 0,04%
Bošnjaci 487 1,15%
Bugari 9 0,02%
Crnogorci 160 0,38%
Česi 64 0,15%
Italijani 30 0,07%
Mađari 54 0,13%
Makedonci 123 0,29%
Nijemci 24 0,06%
Poljaci 9 0,02%
Romi 165 0,39%
Rumuni 1 <0,01%
Rusi 34 0,08%
Rusini 15 0,04%
Slovaci 11 0,03%
Slovenci 249 0,59%
Srbi 1.749 4,14%
Turci 5 0,01%
Ukrajinci 21 0,05%
Židovi 18 0,04%
Ostali1 194 0,46%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 99 0,23%
Regionalna pripadnost3 23 0,05%
Neraspoređeno4 23 0,05%
Ne izjašnjavaju se5 577 1,36%
Nepoznato6 58 0,14%
Ukupno 42.282 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 40.598 96,02%
Hrvatskosrpski 25 0,06%
Albanski 238 0,56%
Bosanski 182 0,43%
Bugarski 10 0,02%
Crnogorski 25 0,06%
Češki 35 0,08%
Italijanski 22 0,05%
Mađarski 52 0,12%
Makedonski 135 0,32%
Njemački 32 0,08%
Poljski 7 0,02%
Romski 71 0,17%
Rumunski 6 0,01%
Ruski 38 0,09%
Rusinski 11 0,03%
Slovački 9 0,02%
Slovenski 181 0,43%
Srpski 271 0,64%
Srpskohrvatski 82 0,19%
Turski 5 0,01%
Ukrajinski 11 0,03%
Ostali jezici 154 0,36%
Nepoznato 82 0,19%
Ukupno 42.282 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 31.369 74,19%
Pravoslavci 1.254 2,97%
Protestanti 151 0,36%
Ostali kršćani 164 0,39%
Muslimani 1004 2,37%
Židovi 22 0,05%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 87 0,21%
Agnostici i skeptici 1.100 2,601%
Nisu vjernici i ateisti 4793 11,34%
Ne izjašnjavaju se 2.136 5,05%
Nepoznato 139 0,33%
Ukupno 42.282 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]