Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Trogir)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Trogir je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 39,10 km2 imao 13.192 stanovnika, što predstavlja 2,90% od ukupnog broja stanovnika Splitsko-dalmatinske županije, odnosno 0,31% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Trogiru je 337 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 12.795 96,99%
Albanci 77 0,58%
Austrijanci 1 0,01%
Bošnjaci 50 0,38%
Bugari 2 0,02%
Crnogorci 7 0,05%
Česi 3 0,02%
Italijani 10 0,08%
Mađari 7 0,05%
Makedonci 7 0,05%
Nijemci 7 0,05%
Poljaci 4 0,03%
Rusi 6 0,05%
Rusini 1 0,01%
Slovaci 3 0,02%
Slovenci 11 0,08%
Srbi 92 0,70%
Turci 16 0,12%
Ukrajinci 2 0,02%
Ostali1 16 0,12%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 21 0,16%
Regionalna pripadnost3 19 0,14%
Neraspoređeno4 1 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 22 0,17%
Nepoznato6 12 0,09%
Ukupno 13.192 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 12.944 98,12%
Hrvatskosrpski 2 0,02%
Albanski 66 0,5%
Bosanski 28 0,21%
Bugarski 1 0,01%
Češki 2 0,02%
Italijanski 4 0,03%
Mađarski 10 0,08%
Makedonski 7 0,05%
Njemački 10 0,08%
Poljski 6 0,05%
Rumunski 1 0,01%
Ruski 6 0,05%
Rusinski 1 0,01%
Slovački 5 0,04%
Slovenski 6 0,05%
Srpski 44 0,33%
Srpskohrvatski 4 0,03%
Turski 16 0,12%
Ukrajinski 1 0,01%
Ostali jezici 12 0,09%
Nepoznato 16 0,12%
Ukupno 13.192 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 12.079 91,56%
Pravoslavci 84 0,64%
Protestanti 14 0,11%
Ostali kršćani 49 0,37%
Muslimani 117 0,89%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 7 0,05%
Agnostici i skeptici 89 0,67%
Nisu vjernici i ateisti 450 3,41%
Ne izjašnjavaju se 219 1,66%
Nepoznato 80 0,61%
Ukupno 13.192 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]