Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Varaždin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Varaždin je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 59,45 km2 imao 46.946 stanovnika, što predstavlja 26,68% od ukupnog broja stanovnika Varaždinska županije, odnosno 1,10% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Varaždinu je 790 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 45.735 97,42%
Albanci 140 0,30%
Austrijanci 4 0,01%
Bošnjaci 48 0,10%
Bugari 8 0,02%
Crnogorci 31 0,07%
Česi 14 0,03%
Italijani 13 0,03%
Mađari 27 0,06%
Makedonci 33 0,07%
Nijemci 17 0,04%
Poljaci 1 <0,01%
Romi 42 0,09%
Rusi 13 0,03%
Rusini 3 0,01%
Slovaci 9 0,02%
Slovenci 124 0,26%
Srbi 378 0,81%
Turci 2 0%
Ukrajinci 8 0,02%
Židovi 3 0,01%
Ostali1 64 0,14%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 12 0,03%
Regionalna pripadnost3 14 0,03%
Neraspoređeno4 3 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 132 0,28%
Nepoznato6 68 0,14%
Ukupno 46.946 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 46.270 98,56%
Hrvatskosrpski 5 0,01%
Albanski 116 0,25%
Bosanski 39 0,08%
Bugarski 6 0,01%
Crnogorski 6 0,01%
Češki 11 0,02%
Italijanski 11 0,02%
Mađarski 19 0,04%
Makedonski 28 0,06%
Njemački 25 0,05%
Poljski 1 0%
Romski 43 0,09%
Ruski 14 0,03%
Rusinski 2 0%
Slovački 6 0,01%
Slovenski 110 0,23%
Srpski 110 0,23%
Srpskohrvatski 19 0,04%
Turski 2 0%
Ukrajinski 6 0,01%
Ostali jezici 34 0,07%
Nepoznato 63 0,13%
Ukupno 46.946 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 40.900 87,12%
Pravoslavci 324 0,69%
Protestanti 172 0,37%
Ostali kršćani 256 0,55%
Muslimani 155 0,33%
Židovi 5 0,01%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 43 0,09%
Agnostici i skeptici 553 1,18%
Nisu vjernici i ateisti 2.569 5,47%
Ne izjašnjavaju se 1.651 3,52%
Nepoznato 268 0,57%
Ukupno 46.946 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]