Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Vodnjan)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Vodnjan je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 100 km2 imao 6.119 stanovnika, što predstavlja 2,94% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 0,14% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Vodnjanu je 61 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 3.160 51,64%
Albanci 48 0,78%
Austrijanci 1 0,02%
Bošnjaci 425 6,95%
Bugari 1 0,02%
Crnogorci 96 1,57%
Česi 2 0,03%
Italijani 1017 16,62%
Mađari 8 0,13%
Makedonci 10 0,16%
Nijemci 7 0,11%
Poljaci 1 0,02%
Romi 299 4,89%
Rumuni 1 0,02%
Rusi 2 0,03%
Rusini 1 0,02%
Slovaci 7 0,11%
Slovenci 39 0,64%
Srbi 242 3,95%
Turci 4 0,07%
Ukrajinci 3 0,05%
Židovi 1 0,02%
Ostali1 29 0,47%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 81 1,32%
Regionalna pripadnost3 511 8,35%
Neraspoređeno4 1 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 115 1,88%
Nepoznato6 7 0,11%
Ukupno 6.119 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 4.434 72,46%
Hrvatskosrpski 2 0,03%
Albanski 38 0,62%
Bosanski 227 3,71%
Crnogorski 2 0,03%
Češki 1 0,02%
Italijanski 950 15,53%
Mađarski 5 0,08%
Makedonski 14 0,23%
Njemački 6 0,10%
Poljski 1 0,02%
Romski 296 4,84%
Rumunski 1 0,02%
Ruski 3 0,05%
Rusinski 1 0,02%
Slovački 6 0,10%
Slovenski 34 0,56%
Srpski 43 0,70%
Srpskohrvatski 33 0,54%
Ukrajinski 2 0,03%
Ostali jezici 11 0,18%
Nepoznato 9 0,15%
Ukupno 6.119 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 4.237 69,24%
Pravoslavci 369 6,03%
Protestanti 19 0,31%
Ostali kršćani 22 0,36%
Muslimani 858 14,02%
Židovi 1 0,02%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 6 0,10%
Agnostici i skeptici 38 0,62%
Nisu vjernici i ateisti 294 4,80%
Ne izjašnjavaju se 263 4,30%
Nepoznato 8 0,13%
Ukupno 6.119 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]