Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Zadarska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zadarska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 3.646 km2 imala 170.017 stanovnika, što predstavlja 3,97% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Zadarskoj županiji je 46,63 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 157.389 92,57%
Albanci 908 0,53%
Austrijanci 15 0,01%
Bošnjaci 539 0,32%
Bugari 10 0,01%
Crnogorci 100 0,06%
Česi 54 0,03%
Italijani 123 0,07%
Mađari 96 0,06%
Makedonci 127 0,07%
Nijemci 176 0,1%
Poljaci 37 0,02%
Romi 12 0,01%
Rumuni 6 < 0,01%
Rusi 29 0,02%
Rusini 14 0,01%
Slovaci 64 0,04%
Slovenci 265 0,16%
Srbi 8.184 4,81%
Turci 11 0,01%
Ukrajinci 27 0,02%
Vlasi 1 < 0,01%
Židovi 5 < 0,01%
Ostali1 316 0,19%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 181 0,11%
Regionalna pripadnost3 75 0,04%
Neraspoređeno4 32 0,02%
Ne izjašnjavaju se5 562 0,33%
Nepoznato6 659 0,39%
Ukupno 170.017 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 163.542 96,19%
Hrvatskosrpski 296 0,17%
Albanski 841 0,49%
Bosanski 452 0,27%
Bugarski 12 0,01%
Crnogorski 23 0,01%
Češki 48 0,03%
Italijanski 132 0,08%
Mađarski 85 0,05%
Makedonski 92 0,05%
Njemački 240 0,14%
Poljski 37 0,02%
Romski 1 < 0,01%
Rumunski 5 < 0,01%
Ruski 39 0,02%
Rusinski 12 0,01%
Slovački 52 0,03%
Slovenski 277 0,16%
Srpski 2.399 1,41%
Srpskohrvatski 440 0,26%
Turski 17 0,01%
Ukrajinski 16 0,01%
Ostali jezici 284 0,17%
Nepoznato 675 0,4%
Ukupno 170.017 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 151.862 89,32%
Pravoslavci 8.236 4,84%
Protestanti 212 0,12%
Ostali kršćani 390 0,23%
Muslimani 1.207 0,71%
Židovi 8 < 0,01%
Istočne religije 57 0,03%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 73 0,04%
Agnostici i skeptici 902 0,53%
Nisu vjernici i ateisti 3.915 2,3%
Ne izjašnjavaju se 2.246 1,32%
Nepoznato 909 0,53%
Ukupno 170.017 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]