Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Zagrebačka županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 3.060 km2 imala 317.606 stanovnika, što predstavlja 7,41% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Zagrebačkoj županiji je 103,79 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 308.244 97,05%
Albanci 921 0,29%
Austrijanci 11 < 0,01%
Bošnjaci 1.428 0,45%
Bugari 16 0,01%
Crnogorci 130 0,04%
Česi 244 0,08%
Italijani 57 0,02%
Mađari 173 0,05%
Makedonci 213 0,07%
Nijemci 109 0,03%
Poljaci 33 0,01%
Romi 258 0,08%
Rumuni 26 0,01%
Rusi 86 0,03%
Rusini 25 0,01%
Slovaci 66 0,02%
Slovenci 527 0,17%
Srbi 2.718 0,86%
Turci 10 < 0,01%
Ukrajinci 70 0,02%
Židovi 10 < 0,01%
Ostali1 398 0,13%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 455 0,14%
Regionalna pripadnost3 27 0,01%
Neraspoređeno4 22 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 766 0,24%
Nepoznato6 563 0,18%
Ukupno 317.606 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 312.742 98,47%
Hrvatskosrpski 31 0,01%
Albanski 898 0,28%
Bosanski 924 0,29%
Bugarski 16 0,01%
Crnogorski 18 0,01%
Češki 126 0,04%
Italijanski 49 0,02%
Mađarski 130 0,04%
Makedonski 177 0,06%
Njemački 169 0,05%
Poljski 35 0,01%
Romski 228 0,07%
Rumunski 31 0,01%
Ruski 99 0,03%
Rusinski 15 < 0,01%
Slovački 55 0,02%
Slovenski 498 0,16%
Srpski 421 0,13%
Srpskohrvatski 93 0,03%
Turski 12 < 0,01%
Ukrajinski 44 0,01%
Vlaški 1 < 0,01%
Ostali jezici 257 0,08%
Nepoznato 537 0,17%
Ukupno 317.606 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 295.177 92,94%
Pravoslavci 3.206 1,01%
Protestanti 559 0,18%
Ostali kršćani 676 0,21%
Muslimani 2.961 0,93%
Židovi 12 < 0,01%
Istočne religije 123 0,04%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 157 0,05%
Agnostici i skeptici 1.624 0,51%
Nisu vjernici i ateisti 7.490 2,36%
Ne izjašnjavaju se 4.924 1,55%
Nepoznato 697 0,22%
Ukupno 317.606 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]