Popis stanovništva u SR Bosni i Hercegovini 1991 (Bihać)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u SR Bosni i Hercegovini je izvršen u martu 1991. godine, kao dio Popisa stanovništva u Jugoslaviji. Po popisu stanovništva na površini od 900 km2 1991. godine u općini Bihać živjelo je 70.732[1] stanovnika raspoređenih u 48 naseljenih mjesta.

Nacionalni sastav[uredi | uredi izvor]

Detaljan nacionalni sastav[uredi | uredi izvor]

* nacionalnost ukupno
1. Muslimani 46.737
2. Srbi 12.689
3. Hrvati 5.580
4. Jugoslaveni 4.356
5. Romi 132
6. "Bosanci"/Bošnjaci 105
7. Slovenci 81
8. Crnogorci 79
9. Albanci 72
10. Makedonci 40
11. Mađari 22
12. Ukrajinci 12
13. "katolici" 5
14. Nijemci 5
15. "pravoslavci" 4
16. Jevreji 3
17. Česi 2
18. Poljaci 1
19. Italijani 0
20. "Hercegovci" 0
21. ostali 47
22. neopredijeljeni 131
23. nepoznato 629

Nacionalni sastav po naseljenim mjestima[uredi | uredi izvor]

Apsolutna etnička većina

  Srbi
  Hrvati
Narodnosni sastav stanovništva općine Bihać, po naseljenim mjestima, prema popisu iz 1991.
naseljeno mjesto ukupno Muslimani Srbi Hrvati Jugoslaveni ostali
Bajrići 844 761 72 2 5 4
Baljevac 0 0 0 0 0 0
Bihać 45.553 27.418 8.218 4.805 4.020 1.092
Brekovica 1.833 1.779 1 1 4 48
Bugar 186 71 104 10 0 1
Ćukovi 462 456 1 2 1 2
Doljani 154 0 154 0 0 0
Donja Gata 198 1 197 0 0 0
Dubovsko 54 0 47 5 2 0
Gorjevac 103 0 102 0 1 0
Grabež 7 0 7 0 0 0
Grmuša 304 3 288 0 4 9
Hrgar 81 0 81 0 0 0
Izačić 1,215 1.189 7 2 7 10
Jankovac 15 0 15 0 0 0
Jezero 568 560 2 0 0 6
Kalati 52 0 49 0 2 1
Klisa 557 541 5 0 7 4
Klokot 705 703 0 0 0 2
Kula 537 496 32 2 7 0
Kulen Vakuf 1,063 770 182 3 99 9
Lipa 72 0 68 1 1 2
Lohovo 706 33 640 13 19 1
Lohovska Brda 0 0 0 0 0 0
Mala Peća 498 484 1 13 0 0
Mali Skočaj 89 0 0 89 0 0
Međudražje 104 1 0 103 0 0
Muslići 500 418 71 3 5 3
Orašac 2,574 2,498 49 1 11 15
Ostrovica 162 140 22 0 0 0
Papari 588 485 99 1 3 0
Praščijak 101 0 98 0 3 0
Pritoka 839 31 759 4 37 8
Prnjavor 348 344 0 1 0 3
Račić 286 0 274 4 8 0
Rajinovci 216 0 205 0 9 2
Ripač 1.724 1.297 339 12 70 6
Spahići 666 611 0 0 0 55
Srbljani 1,292 1.271 0 1 14 6
Teočak 92 0 91 0 1 0
Turija 1,457 1.372 28 0 2 55
Velika Gata 1,382 1.314 58 2 5 3
Veliki Skočaj 323 0 3 316 2 2
Veliki Stjenjani 57 1 56 0 0 0
Vikići 1,101 1.079 18 1 1 2
Vrsta 661 603 43 0 0 15
Zavalje 198 0 7 183 6 2
Zlopoljac 205 7 196 0 0 2
ukupno 70.732 46.737 12.689 5.580 4.356 1.370

1 Modalitet Muslimani se danas označava kao modalitet Bošnjaci.

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]