Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Bačka Topola)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u općini Bačka Topola živjelo je ukupno 33321 stanovnika, što predstavlja 0,46% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 17,83% od od ukupnog broja stanovnika Sjevernobačkog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 9.830 29,50%
Albanci 60 0,20%
Bošnjaci 6 0,02%
Bunjevci 206 0,62%
Goranci 14 0,04%
Jugoslaveni 200 0,60%
Mađari 19.307 57,94%
Makedonci 39 0,12%
Muslimani 46 0,14%
Nijemci 41 0,12%
Romi 100 0,30%
Rumuni 7 0,02%
Rusi 3 0,01%
Rusini 254 0,76%
Slovaci 120 0,36%
Slovenci 50 0,15%
Ukrajinci 20 0,06%
Hrvati 330 0,99%
Crnogorci 349 1,05%
Ostali [a] 53 0,16%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.207 3,62%
Regionalno opredijeljeni [c] 333 1,00%
Nepoznato [d] 746 2,24%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 11.392 34,19%
Albanski 56 0,17%
Bosanski 1 <0,01%
Bunjevački 35 0,11%
Mađarski 20.048 60,17%
Makedonski 19 0,06%
Njemački 30 0,09%
Romski 45 0,14%
Rumunski 6 0,02%
Ruski 5 0,02%
Rusinski 209 0,63%
Slovački 79 0,24%
Slovenski 22 0,07%
Hrvatski [f] 155 0,47%
Crnogorski 26 0,08%
Ostali[g] 137 0,41%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 366 1,10%
Nepoznato [i] 690 2,07%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 9.898 29,70%
Katolička 15.819 47,47%
Islamska 125 0,38%
Judaizam 2 0,01%
Protestanti 4.150 12,45%
Ostale kršćanske religije [j] 42 0,13%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 4 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 6 0,02%
Agnostici 1 <0,01%
Ateisti 304 0,91%
Ne izjašnjavaju se [m] 1866 5,60%
Nepoznato [n] 1023 3,07%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Bačka Topola bilo je 16.238 (48,73%) muškaraca i 17.083 (51,27%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 951:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,2 godina, muškaraca 41,4 godina, a žena 44,8 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,3% (27.769), kod muškaraca 82,6% (13.420), a kod žena 84,0% (14.349).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]