Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Grad Novi Sad)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u gradu Novi Sad živjelo je ukupno 341.625 stanovnika, što predstavlja 4,75% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 55,52% od od ukupnog broja stanovnika Južnobački upravni okrug.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 241.789 70,78%
Albanci 328 0,11%
Bošnjaci 131 0,04%
Bugari 141 0,04%
Bunjevci 257 0,08%
Vlasi 11 <0,01%
Goranci 625 0,18%
Jugoslaveni 2.088 0,61%
Mađari 12.637 3,70%
Makedonci 1.015 0,30%
Muslimani 1.102 0,32%
Nijemci 388 0,11%
Romi 3.576 1,05%
Rumuni 832 0,24%
Rusi 290 0,08%
Rusini 1.952 0,57%
Slovaci 6.393 1,87%
Slovenci 370 0,11%
Ukrajinci 425 0,12%
Hrvati 3.781 1,11%
Crnogorci 3.186 0,93%
Ostali [a] 1.735 0,51%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 14.262 4,18%
Regionalno opredijeljeni [c] 8.935 2,62%
Nepoznato [d] 1.511 0,44%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 304.751 89,21%
Albanski 1.778 0,52%
Bosanski 98 0,03%
Bugarski 74 0,02%
Bunjevački 40 0,01%
Vlaški 12 <0,01%
Mađarski 11.666 3,42%
Makedonski 607 0,18%
Njemački 205 0,06%
Romski 1.721 0,50%
Rumunski 711 0,21%
Ruski 264 0,08%
Rusinski 1.542 0,45%
Slovački 6.092 1,78%
Slovenski 159 0,05%
Hrvatski [f] 1.405 0,41%
Crnogorski 228 0,07%
Ostali[g] 3.187 0,93%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 5.715 1,67%
Nepoznato [i] 1.370 0,40%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 270.831 79,28%
Katolička 21.530 6,30%
Islamska 4760 1,39%
Judaizam 84 0,02%
Protestanti 8.499 2,49%
Ostale kršćanske religije [j] 156 0,05%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 130 0,04%
Ostale vjeroispovijesti [l] 176 0,05%
Agnostici 476 0,14%
Ateisti 9221 2,70%
Ne izjašnjavaju se [m] 22578 6,61%
Nepoznato [n] 1879 0,55%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u gradu Novi Sad (grad) bilo je 161.701 (47,33%) muškaraca i 179.924 (52,67%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 899:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 40,0 godina, muškaraca 38,5 godina, a žena 41,3 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 81,8% (279.528), kod muškaraca 80,3% (129.814), a kod žena 83,2% (149.714).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]