Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Moravički okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Moravičkom okrugu okrugu živjelo je ukupno 212.603 stanovnika, što predstavlja 2,96% od ukupnog broja Srbije, te 10,46% od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Šumadije i zapadne Srbije.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 206.303 97,04%
Albanci 32 0,02%
Bošnjaci 23 0,01%
Bugari 24 0,01%
Bunjevci 3 <0,01%
Vlasi 3 <0,01%
Goranci 27 0,01%
Jugoslaveni 169 0,08%
Mađari 39 0,02%
Makedonci 183 0,09%
Muslimani 52 0,02%
Nijemci 16 0,01%
Romi 849 0,40%
Rumuni 15 0,01%
Rusi 47 0,02%
Rusini 4 <0,01%
Slovaci 9 <0,01%
Slovenci 28 0,01%
Ukrajinci 15 0,01%
Hrvati 158 0,07%
Crnogorci 460 0,22%
Ostali [a] 102 0,05%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.493 0,70%
Regionalno opredijeljeni [c] 56 0,03%
Nepoznato [d] 2.493 1,17%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 208.644 98,14%
Albanski 31 0,01%
Bosanski 14 0,01%
Bugarski 18 0,01%
Vlaški 1 <0,01%
Mađarski 30 0,01%
Makedonski 137 0,06%
Njemački 16 0,01%
Romski 303 0,14%
Rumunski 14 0,01%
Ruski 59 0,03%
Rusinski 3 <0,01%
Slovački 10 <0,01%
Slovenski 26 0,01%
Hrvatski [f] 90 0,04%
Crnogorski 36 0,02%
Ostali[g] 218 0,10%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 401 0,19%
Nepoznato [i] 2.552 1,20%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 205.237 96,54%
Katolička 273 0,13%
Islamska 157 0,07%
Protestanti 29 0,01%
Ostale kršćanske religije [j] 20 0,01%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 20 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 17 0,01%
Agnostici 42 0,02%
Ateisti 763 0,36%
Ne izjašnjavaju se [m] 1903 0,90%
Nepoznato [n] 2820 1,33%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Moravičkom okrugu bilo je 104.309 (49,06%) muškaraca i 108.294 (50,94%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 963:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 43,3 godina, muškaraca 42,0 godina, a žena 44,5 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 83,2% (176.926), kod muškaraca 82,4% (85.903), a kod žena 84,1% (91.023).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]