Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Pčinjski okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Pčinjskom okrugu živjelo je ukupno 159.081 stanovnika, što predstavlja 2,21% od ukupnog broja Srbije, te 10,17% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Južne i istočne Srbije. Podaci Popisa su zbog bojkota dijela albanskog stanovništva, nepotpuni, te su svi podaci i udjeli računati po popisanom stanovništvu.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 132.601 83,35%
Albanci 680 0,47%
Bošnjaci 6 <0,01%
Bugari 7.287 4,58%
Bunjevci 1 <0,01%
Vlasi 5 <0,01%
Goranci 107 0,07%
Jugoslaveni 61 0,04%
Mađari 13 0,01%
Makedonci 435 0,27%
Muslimani 42 0,03%
Nijemci 4 <0,01%
Romi 13.826 8,69%
Rumuni 2 <0,01%
Rusi 27 0,02%
Rusini 3 <0,01%
Slovaci 13 0,01%
Slovenci 19 0,01%
Ukrajinci 9 0,01%
Hrvati 59 0,04%
Crnogorci 84 0,05%
Ostali [a] 76 0,05%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 2.534 1,59%
Regionalno opredijeljeni [c] 16 0,01%
Nepoznato [d] 1.171 0,74%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 136.458 85,78%
Albanski 679 0,43%
Bosanski 13 0,01%
Bugarski 7.094 4,46%
Mađarski 9 0,01%
Makedonski 395 0,25%
Njemački 9 0,01%
Romski 12.287 7,72%
Rumunski 2 <0,01%
Ruski 32 0,02%
Rusinski 3 <0,01%
Slovački 9 0,01%
Slovenski 22 0,01%
Hrvatski [f] 37 0,02%
Crnogorski 9 0,01%
Ostali[g] 266 0,17%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 444 0,28%
Nepoznato [i] 1.313 0,83%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 141.019 88,65%
Katolička 109 0,07%
Islamska 5069 3,19%
Protestanti 92 0,06%
Ostale kršćanske religije [j] 151 0,09%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 3 0,00%
Ostale vjeroispovijesti [l] 15 0,01%
Agnostici 3 0,00%
Ateisti 913 0,57%
Ne izjašnjavaju se [m] 6483 4,08%
Nepoznato [n] 3203 2,01%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Pčinjskom okrugu bilo je 79.922 (50,24%) muškaraca i 79.159 (49,76%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 1.010:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 40,6 godina, muškaraca 39,6 godina, a žena 41,6 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 80,4% (127.842), kod muškaraca 79,9% (63.826), a kod žena 80,9% (64.016).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]