Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Palilula, Niš)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u niškoj gradskoj općini Palilila živjelo je ukupno 73801 stanovnika, što predstavlja 1,03% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 19,61% od od ukupnog broja stanovnika Nišavskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 68.612 92,97%
Albanci 48 0,07%
Bošnjaci 20 0,03%
Bugari 193 0,26%
Vlasi 2 <0,01%
Goranci 11 0,01%
Jugoslaveni 89 0,12%
Mađari 19 0,03%
Makedonci 191 0,26%
Muslimani 12 0,02%
Nijemci 6 0,01%
Romi 2.745 3,72%
Rumuni 6 0,01%
Rusi 16 0,02%
Rusini 1 <0,01%
Slovaci 8 0,01%
Slovenci 20 0,03%
Ukrajinci 1 <0,01%
Hrvati 112 0,15%
Crnogorci 146 0,20%
Ostali [a] 144 0,20%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 723 0,98%
Regionalno opredijeljeni [c] 15 0,02%
Nepoznato [d] 661 0,90%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 70.103 94,99%
Albanski 36 0,05%
Bosanski 11 0,01%
Bugarski 82 0,11%
Vlaški 3 <0,01%
Mađarski 12 0,02%
Makedonski 159 0,22%
Njemački 6 0,01%
Romski 2.196 2,98%
Rumunski 6 0,01%
Ruski 18 0,02%
Rusinski 1 <0,01%
Slovački 5 0,01%
Slovenski 15 0,02%
Hrvatski [f] 64 0,09%
Crnogorski 13 0,02%
Ostali[g] 197 0,27%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 158 0,21%
Nepoznato [i] 716 0,97%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 68.071 92,24%
Katolička 222 0,30%
Islamska 1.008 1,37%
Protestanti 75 0,10%
Ostale kršćanske religije [j] 56 0,08%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 51 0,07%
Ostale vjeroispovijesti [l] 12 0,02%
Agnostici 27 0,04%
Ateisti 495 0,67%
Ne izjašnjavaju se [m] 1867 2,53%
Nepoznato [n] 1201 1,63%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u niškoj gradskoj općini Palilila bilo je 36.410 (49,34%) muškaraca i 37.391 (50,66%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 974:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 40,9 godina, muškaraca 40,0 godina, a žena 41,7 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 81,8% (60.363), kod muškaraca 80,7% (29.377), a kod žena 82,9% (30.986).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]