Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Petrovaradin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u novosadskoj gradskoj općini Petrovaradin živjelo je ukupno 33865 stanovnika, što predstavlja 0,47% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 5,50% od od ukupnog broja stanovnika Južnobački upravni okrug.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 27.328 80,70%
Albanci 28 0,09%
Bošnjaci 18 0,05%
Bugari 14 0,04%
Bunjevci 30 0,09%
Vlasi 2 0,01%
Goranci 84 0,25%
Jugoslaveni 267 0,79%
Mađari 635 1,88%
Makedonci 96 0,28%
Muslimani 36 0,11%
Nijemci 41 0,12%
Romi 60 0,18%
Rumuni 59 0,17%
Rusi 39 0,12%
Rusini 208 0,61%
Slovaci 203 0,60%
Slovenci 42 0,12%
Ukrajinci 59 0,17%
Hrvati 1.554 4,59%
Crnogorci 258 0,76%
Ostali [a] 86 0,25%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.661 4,91%
Regionalno opredijeljeni [c] 846 2,50%
Nepoznato [d] 211 0,62%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 31.437 92,83%
Albanski 32 0,09%
Bosanski 7 0,02%
Bugarski 5 0,01%
Mađarski 463 1,37%
Makedonski 60 0,18%
Njemački 18 0,05%
Romski 19 0,06%
Rumunski 51 0,15%
Ruski 31 0,09%
Rusinski 146 0,43%
Slovački 136 0,40%
Slovenski 17 0,05%
Hrvatski [f] 336 0,99%
Crnogorski 9 0,03%
Ostali[g] 590 1,74%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 395 1,17%
Nepoznato [i] 113 0,33%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 27.293 80,59%
Katolička 2.750 8,12%
Islamska 159 0,47%
Protestanti 295 0,87%
Ostale kršćanske religije [j] 10 0,03%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 9 0,03%
Ostale vjeroispovijesti [l] 22 0,06%
Agnostici 32 0,09%
Ateisti 790 2,33%
Ne izjašnjavaju se [m] 2117 6,25%
Nepoznato [n] 269 0,79%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u novosadskoj gradskoj općini Petrovaradin bilo je 16.558 (48,89%) muškaraca i 17.307 (51,11%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 957:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,2 godina, muškaraca 40,3 godina, a žena 42,1 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,1% (27.816), kod muškaraca 81,4% (13.470), a kod žena 82,9% (14.346).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]