Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Sjevernobanatski okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u Sjevernobanatskom okrugu živjelo je ukupno 147.770 stanovnika, što predstavlja 2,06% od ukupnog broja Srbije, te 7,65% od od ukupnog broja stanovnika stanovnika statističkog regiona Vojvodine.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 63.047 42,67%
Albanci 264 0,19%
Bošnjaci 29 0,02%
Bugari 20 0,01%
Bunjevci 83 0,06%
Vlasi 4 <0,01%
Goranci 14 0,01%
Jugoslaveni 665 0,45%
Mađari 68.915 46,64%
Makedonci 198 0,13%
Muslimani 135 0,09%
Nijemci 137 0,09%
Romi 4.769 3,23%
Rumuni 421 0,28%
Rusi 38 0,03%
Rusini 34 0,02%
Slovaci 207 0,14%
Slovenci 79 0,05%
Ukrajinci 39 0,03%
Hrvati 530 0,36%
Crnogorci 247 0,17%
Ostali [a] 222 0,15%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 4.659 3,15%
Regionalno opredijeljeni [c] 1.590 1,08%
Nepoznato [d] 1.424 0,96%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 69.389 46,96%
Albanski 253 0,17%
Bosanski 8 0,01%
Bugarski 8 0,01%
Bunjevački 23 0,02%
Vlaški 3 <0,01%
Mađarski 70.108 47,44%
Makedonski 131 0,09%
Njemački 74 0,05%
Romski 3.617 2,45%
Rumunski 414 0,28%
Ruski 33 0,02%
Rusinski 27 0,02%
Slovački 175 0,12%
Slovenski 45 0,03%
Hrvatski [f] 268 0,18%
Crnogorski 24 0,02%
Ostali[g] 375 0,25%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 1.243 0,84%
Nepoznato [i] 1.552 1,05%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 65.413 44,27%
Katolička 70.040 47,40%
Islamska 404 0,27%
Judaizam 15 0,01%
Protestanti 1.114 0,75%
Ostale kršćanske religije [j] 171 0,12%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 17 0,01%
Ostale vjeroispovijesti [l] 40 0,03%
Agnostici 18 0,01%
Ateisti 1128 0,76%
Ne izjašnjavaju se [m] 6927 4,69%
Nepoznato [n] 2139 1,45%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u Sjevernobanatskom okrugu bilo je 72.280 (48,91%) muškaraca i 75.490 (51,09%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 957:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 42,6 godina, muškaraca 40,9 godina, a žena 44,2 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 82,6% (122.118), kod muškaraca 81,8% (59.129), a kod žena 83,4% (62.989).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]