Popis stanovništva u Srbiji 2011 (Stari Grad, Beograd)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. u Srbiji, koji je proveden od 1. do 15. oktobra 2011, u beogradskoj gradskoj općini Stari grad živjelo je ukupno 48450 stanovnika, što predstavlja 0,67% od ukupnog broja stanovnika Srbije, odnosno 2,92% od od ukupnog broja stanovnika Beogradskog okruga.[1] Popis stanovništva provoden je na temelju Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. Godini ("Službeni glasnik RS", br. 104/09 i 24/11).[1]

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Srbi 43.208 89,18%
Albanci 63 0,15%
Bošnjaci 40 0,08%
Bugari 28 0,06%
Bunjevci 12 0,02%
Vlasi 14 0,03%
Goranci 156 0,32%
Jugoslaveni 613 1,27%
Mađari 53 0,11%
Makedonci 203 0,42%
Muslimani 97 0,20%
Nijemci 31 0,06%
Romi 116 0,24%
Rumuni 35 0,07%
Rusi 68 0,14%
Rusini 11 0,02%
Slovaci 34 0,07%
Slovenci 84 0,17%
Ukrajinci 11 0,02%
Hrvati 268 0,55%
Crnogorci 441 0,91%
Ostali [a] 427 0,88%
Neizjašnjeni i neopredijeljeni [b] 1.805 3,73%
Regionalno opredijeljeni [c] 93 0,19%
Nepoznato [d] 539 1,11%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski [e] 46.006 94,96%
Albanski 49 0,10%
Bosanski 17 0,04%
Bugarski 20 0,04%
Bunjevački 1 <0,01%
Vlaški 15 0,03%
Mađarski 55 0,11%
Makedonski 156 0,32%
Njemački 38 0,08%
Romski 30 0,06%
Rumunski 28 0,06%
Ruski 64 0,13%
Rusinski 3 0,01%
Slovački 21 0,04%
Slovenski 47 0,10%
Hrvatski [f] 134 0,28%
Crnogorski 57 0,12%
Ostali[g] 776 1,60%
Broj popisnika koji se nisu izjasnili[h] 551 1,14%
Nepoznato [i] 382 0,79%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 40.192 82,96%
Katolička 516 1,07%
Islamska 504 1,04%
Judaizam 56 0,12%
Protestanti 93 0,19%
Ostale kršćanske religije [j] 8 0,02%
Istočnjačke vjeroispovijesti [k] 35 0,07%
Ostale vjeroispovijesti [l] 54 0,11%
Agnostici 244 0,50%
Ateisti 2923 6,03%
Ne izjašnjavaju se [m] 2873 5,93%
Nepoznato [n] 643 1,33%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u beogradskoj gradskoj općini Stari grad bilo je 21.612 (44,61%) muškaraca i 26.838 (55,39%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 805:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 45,4 godina, muškaraca 43,2 godina, a žena 47,2 godina. Udio osoba starijih od 18 godina je 87,2% (42.254), kod muškaraca 85,4% (18.464), a kod žena 88,6% (23.790).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U grupu Ostali svrstane su etničke grupe koje imaju manje od 2.000 pripadnika (Egipćani, Česi, Kinezi, Aškalije, Jevreji, Poljaci, Grci, Turci, Šokci, Italijani, Francuzi, Cincari, Armenci, Englezi, Šopi, Austrijanci, Švicarci, Banjaši, Šveđani, Danci, Norvežani, Belgijanci, Finci i Torlaci), te lica koja su se dvojako izjasnila (kao npr. Srbin-Makedonac, Srbin-Crnogorac i sl.).[2][3]
  2. ^ U grupu Neizjašnjeni i neopredijeljeni svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavnom članu 47. da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.[2]
  3. ^ U grupu Regionalno opredijeljeni svrstana su lica, koja su se izjasnila kao Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užićani i sl.[2]
  4. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, za koja nije upisan odgovor o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti (Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, kosmopolit, itd.).[2]
  5. ^ U grupu Srpski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Srpski i Srpskohrvatski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  6. ^ U grupu Hrvatski jezik svrstana su lica, koja su se izjasnila za Hrvatski i Hrvatskosrpski jezik kao svoj maternji jezik.[4]
  7. ^ U grupu Ostali svrstana su lica, koja su se izjasnila za maternji jezik, koji u Srbiji govori manje od 2.000 ljudi (ukrajinski, goranski, kineski, češki i sl.).[4]
  8. ^ U grupu Popisnika koji se nisu izjasnili svrstana su lica, koja nisu željela da se izjasne.[4]
  9. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki, ili ne predstavljaju izjašnjavanje o maternjem jeziku (domaći, ljudski, bilingvista, poliglota, ćirilica, niški, lalinski i sl.), kao i ukupan broj neupisanih odgovora.[4]
  10. ^ U grupu Ostale kršćanske religije svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Jehovini svjedoci, orijentalni kršćani i drugi kršćani.[4]
  11. ^ U grupu Istočnjačke vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila sa religioznom pripadnošću Budizam, Hinduizam, i dr.[4]
  12. ^ U grupu Ostale vjeroispovijesti svrstana su lica, koja su se izjasnila kao sljedbenici proorijentalnih kultova.[4]
  13. ^ U grupu Ne izjašnjavaju se svrstana su lica, koja su iskoristila svoje pravo po Ustavu da se ne izjasne o svojoj religioznoj pripadnosti.[4]
  14. ^ U grupu Nepoznato svrstana su lica, čiji su odgovori bili nečitki ili ne predstavljaju religioznu pripadnost (pacifista, mistik, roker, hedonista, džedaj i sl.), kao i neupisani odgovori.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]