Poprečna fascija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Poprečna fascija
Trbušni preponski prsten. ("Fascia transversalis" vidljiva blizu centra.)
Otvoren bedreni omotač da pokaže svoja tri odjeljka
Detalji
LatinskiFascia transversalis
SistemMokraćni sistem
Identifikatori
Gray'sp.418
TAA04.5.02.011
FMA12265
Anatomska terminologija

Transverzalna fascija ili poprečna fascija je tanka aponeurotska membrana između unutrašnje površine poprečnog trbušnog mišića i parijetalnog dijela peritoneuma.

Čini dio općeg sloja fascije koji oblaže trbušni parietes i izravno je kontinuiran sa ilijačnom fascijom, unutrašnjom spermatskom i karličnom fascijom.

U preponskoj regiji transversalis fascia je guste i jakee strukture, a pridružuju joj se vlakna iz aponeuroze poprečnog trbuha. Postaje tanka dok se penje do dijafragme i stapa se s fascijom koja prekriva donju površinu ovog mišića.

Granice[uredi | uredi izvor]

Straga se gubi u masnoći koja prekriva stražnje površine bubrega.

Ispod ima sljedeće priključke: straga, cijelu dužinu ilijačnog grebena, između nastavka poprečne površine trbuha i Ilium; između prednje gornje ilijačne kičme i butnog suda povezan je sa stražnjim rubom preponskog ligamenta i ide kontinuirano sa ilijačnom fascijom.

Medijalno od bedrenih sudova, tanak je i pričvršćen za pubis i pektineumsku liniju, iza preponskog falksa, s kojim je sjedinjen; spušta se ispred bedrenih sudova tvoreći prednji zid omotača bedrene kosti.

Ispod preponsog ligamenta ojačan je trakom vlaknastog tkiva, koje je samo labavo povezano s ligamentom, a specijalizirano je za iliostidni trakt.

Otvori[uredi | uredi izvor]

Spermatska vrpca u mužjaka i okrugli ligament maternice u ženki prolaze kroz poprečnu fasciju na dubokom preponskom prstenu. ulazu u preponski kanal. Ovaj otvor nije vidljiv izvana. U mužjaka se poprečna fascija proteže prema dolje, kao unutrašnja spermatska fascija.

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Ovaj članak sadrži tekst u javnom vlasništvu sa stranice 418  20. izdanja Grayeve anatomije (1918)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • SUNY-Anatomy-Figs-35-03-05 - "Layers of the anterior wall."