Idi na sadržaj

Porodica Black

S Wikipedije, slobodne enciklopedije


Porodica Black je fiktivna porodica iz romana o Harriju Potteru.

Porodica Black je jedna od najstarijih i najvećih čarobnjačkih čistokrvnih porodica u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnoge su porodice u rodu sa Blackovima – Flint, Gamp, Bulstrode, Burke, Yaxley, Macmillan, Crabbe, Potter, Longbottom, Weasley, Crouch, Prewett, Rosier, Lestrange, Tonks, Malfoy i Lupin. Muška linija završava sa Siriusom III. i Regulusom Blackom.

Porodica Black potječe iz srednjeg vijeka. Moto porodice je Toujours Pur (francuski "uvijek čisti").

Porodica Black je stala uz Voldemorta te su neki članovi bili smrtonoše. Sirius Black III. i Nymphadora Tonks su bili članovi Reda feniksa. Posljednji Black koji je živio u kući Blackovih bio je Sirius, koji ju je predao Harryju.

Najstariji predak obitelji je Sirius Black I., koji je umro u osmoj godini života. Phineas Nigellus Black je s Ursulom Flint imao petero djece, a četvero od njih je su postali preci obitelji. Postoje tri Siriusa Blacka, dva Arcturusa Blacka i dva Cygnusa Blacka.

Tapiserija na kojoj je nacrtano porodično stablo se nalazi u dnevnoj sobi u kući na Grimmauldovom trgu 12. Walburga je na tapiseriji uništila slike Isle Hitchens, Phineasa Blacka, Cedrelle Weasley, Mariusa Blacka, Alpharda Blacka, Siriusa Blacka i Andromede Tonks.

Etimologija

[uredi | uredi izvor]

Black znači "crno". Crna boja označava smrt i zlo. U kineskoj mitologija je simbol vode. Riječ black se izvodi od staroengleskog blœc – "crno" ili blac – "blijedo". Većina članova porodice Black ima crnu kosu i blijedu kožu.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]