Porodica Black

S Wikipedije, slobodne enciklopedije


Porodica Black je fiktivna porodica iz romana o Harriju Potteru.

Porodica Black je jedna od najstarijih i najvećih čarobnjačkih čistokrvnih porodica u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnoge su porodice u rodu sa Blackovima – Flint, Gamp, Bulstrode, Burke, Yaxley, Macmillan, Crabbe, Potter, Longbottom, Weasley, Crouch, Prewett, Rosier, Lestrange, Tonks, Malfoy i Lupin. Muška linija završava sa Siriusom III. i Regulusom Blackom.

Opis[uredi | uredi izvor]

Porodica Black potječe iz srednjeg vijeka. Moto porodice je Toujours Pur (francuski "uvijek čisti").

Porodica Black je stala uz Voldemorta te su neki članovi bili smrtonoše. Sirius Black III. i Nymphadora Tonks su bili članovi Reda feniksa. Posljednji Black koji je živio u kući Blackovih bio je Sirius, koji ju je predao Harryju.

Najstariji predak obitelji je Sirius Black I., koji je umro u osmoj godini života. Phineas Nigellus Black je s Ursulom Flint imao petero djece, a četvero od njih je su postali preci obitelji. Postoje tri Siriusa Blacka, dva Arcturusa Blacka i dva Cygnusa Blacka.

Tapiserija na kojoj je nacrtano porodično stablo se nalazi u dnevnoj sobi u kući na Grimmauldovom trgu 12. Walburga je na tapiseriji uništila slike Isle Hitchens, Phineasa Blacka, Cedrelle Weasley, Mariusa Blacka, Alpharda Blacka, Siriusa Blacka i Andromede Tonks.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Black znači "crno". Crna boja označava smrt i zlo. U kineskoj mitologija je simbol vode. Riječ black se izvodi od staroengleskog blœc – "crno" ili blac – "blijedo". Većina članova porodice Black ima crnu kosu i blijedu kožu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]