Portal:Šah/Svjetsko prvenstvo u šahu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Wilhelm Steinitz, prvi svjetski prvak u šahu

Svjetsko prvenstvo u šahu 1886. održano u New York Cityju, St. Louisu i New Orleansu u SAD između 11. januara i 29. marta 1886. godine je prvo po redu Svjetsko prvenstvo. Za titulu prvog svjetskog prvaka borili su se austrijski velemajstor Wilhelm Steinitz, dok je njegov protivnik bio britanski velemajstor Johannes Hermann Zukertort.

Šahovski dvoboji između najboljih svjetskih šahista održavali su se i ranije, ali se kao prvo zvanično Svjetsko prvenstvo u šahu, na kojem je dodijeljena titula svjetskog prvaka (engl: Champion of the World) naziva dvoboj između austrijskog šahiste Steinitza i britanskog šahiste, porijeklom iz Poljske Zukertorta, koji je održan 1886. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon dvoboja i pobjede protiv Anderssena 1866. godine, Steinitz je smatran braniteljem naslova, dok je Zukertort, pobjedom na Šahovskom turniru u Londonu 1883. postao Steinitzov protivnik u borbi za titulu svjetskog prvaka. Pobjedom na Londonskom turniru, na kojem je Steinitz osvojio drugo mjesto, titulu najboljeg šahiste za sebe je uzeo Zukertort. Da bi se uskladile nesuglasice odlučeno je da se održi turnir između dvojice najboljih, te da igrač koji prvi sakupi 10 pobjeda, bude proglašen prvim Svjetskim šahovskim prvakom. Nakon 20 partija održanih u New York Cityju, St. Louisu i New Orleansu, sa 10 pobjeda, 5 remija i 5 poraza, titulu je osvojio Steinitz.