Portal:Avijacija/Odabrani avion

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Airbus A380

Za razvoj ovog aviona cilj nije bio samo povečanje broja putnika već i smanjenje specifičnih pogonskih troškova aviona po osobi i kilometru.

A380 trebao bi u odnosu naprema drugim modernim putničkim avionima da sa do 15 procenata manjim troškovima bude u pogonu. To je moglo samo da se postigne sa velikopovršnom upotrebom plastike, ugljičnih vlakana i takozvanom sendvič konstrukcijom za smanjenje težine. Samo jos vanjski dio trupa na unutrašnjoj strani se naprimjer sastoji od aluminijuma. Gornje dvije trećine su od jedne mješavine aluminijuma, plastike i laminata (staklenim vlaknima pojačana plastika, također poznata kako "GLARE"). Osim velikog broja putnika i smanjenja težine avion bi trebao, uz pomoć novih pogonskih motora, da bude prilićno tihiji u odnosu na druge velike avione. Na kraju krajeva ugrađeni, u buci reducirani Trent 900 Rolls-Royce motori su najveći i najeficijentniji motori, koji su ikada za jedan četveromlazni putnički avion razvijeni. Prečnik propelera iznosi 2,95 metara i u stanju je 1,5 tona vazduha po sekundi da usisa i tako da dostigne 1,5struku brzinu zvuka. Airbus A380 biti će prvi komercijalni avion, ćija će potrošnja kerozina po putniku, da bude manja od 3 litra na 100 kilometara.

Prema informacijama firme Airbusa posljednih 8 godina razvoja tog aviona koštale su 12 miliardi Eura. Upečatljiva osobina ovog aviona su dva sprata koja se protžu preko cijele dužine aviona. Kod Boeing 747 se gornji sprat proteže samo preko prve trećine aviona. Vanjski obim Airbusa A380 je tako koncipiran da može da sleti na sve velike aerodrome svijeta. Samo aerodromski putnički pristupi avionu se moraju nadograditi tako da putnici imaju direktan pristup kako prvom tako i drugom spratu. (više...)