Portal:Biologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kurgiväät.jpg Raphicerus campestris.jpg Clorofila 3.jpg Portal:Biologija
Conopidae fg1.jpg

Biologija (grčki: βiοs (bios); život i λoγοs (logos); nauka, učenje) je nauka koja se bavi proučavanjem života. Biologija proučava svojstva i ponašanje organizama, njihov rast, razvoj i razmnožavanje, kao i interakcije između različitih organizama, te organizama i njihovog okoliša. Biologija obuhvaća široki spektar akademskih područja koja se često smatraju različitim disciplinama. Ove discipline zajedno proučavaju život na različitim nivoima.

Molekularna biologija, biohemija i molekularna genetika su velikim dijelom preklapajuće discipline koje proučavaju životne procese na molekulskoj i supramolekulskoj razini. Život na razini pojedinačnih ćelija proučava citologija. Anatomija, histologija i fiziologija proučavaju građu i funkciju organizama na razini tkiva, organa i organskih sistema.

Na Zemlji postoji više od 10 miliona različitih vrsta. Njihova veličina pokriva raspon od onih koje su mikroskopski male pa do organizama veličine plavog kita.

Svi ovi oblici života imaju izvjesne osobine koje ih čine specifičnima i razlikuju od mrtvih tvari. Ove osobine su na primjer mogućnost reprodukcije, rasta, ali i mogućnost prilagođavanja okolini.Odabrani članak
Leaf 1 web.jpg

Fotosinteza (iz grčkog φώτο- [foto-], "svjetlost" i σύνθεσις [sintesis], "spajanje s nečim") je proces pretvaranja svjetlosne energije u hemijsku i njeno pohranjivanje u vidu molekula šećera. Proces fotosinteze se dešava u biljkama, te u nekim bakterijama i algama, koje u svojim ćelijama imaju hlorofil. Za proces fotosinteze biljkama je neophodan ugljik dioksid, voda i svjetlosna energija. Proces se odvija u hloroplastima, malim organelama u citoplazmi biljnih ćelija koje sadrže zeleni pigment zvani hlorofil. Fotosinteza se najvećim dijelom odvija u listovima biljaka, a veoma malo ili nikako u drugim dijelovima biljke (stablu, korjenu i dr.)

Odabrana biografija
Hw-darwin.jpg

Charles Robert Darwin (fonol.:Čarls Robert Darvin) (12. februar 180919. april 1882) je britanski naučnik koji je udario temelje modernoj teoriji evolucije pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodne selekcije. Darwin je rođen u mjestu Shrewsbury, grofovija Shropshire 12. februara 1809. godine kao peto dijete dobrostojeće engleske porodice. Nakon završetka školovanja u elitnoj školi u rodnom Shrewsburyu (1825.) mladi je Darwin upisao medicinu na univerzitetu u Edinburghu. Godine 1827. izbačen je sa studija medicine i upisao se na univerzitet Cambridge, a kako bi postao svećenik Engleske crkve. Tamo je susreo geologa Adama Sedgwicka i naturalistu Johna Henslowa. Više...

Odabrana slika
NIEHScell.jpg
Kategorije
Uključite se

Uključite se i doprinesite razvoju ovog portala tako što ćete napisati ili proširiti sljedeće članke:

Nucleus ER.png
Citologija:
Centriole -- Citoskelet -- Endoplazmatski retikulum -- Jedro -- Jedarce -- Lizozomi -- Mikrotubuli -- Mejoza
DNA icon.svg
Genetika:
Kloniranje -- Polimerazna lančana reakcija -- Genetički inženjering -- Genom
Nuvola apps package favorite.png
Fiziologija:
Varenje -- Sinapsa -- Neurotransmiter -- Krvni pritisak
N nature.svg
Ekologija:
Pesticidi -- Ekotoksikologija -- Ekološki faktori


Portali