Portal:Hemija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Laboratorijsko posuđe 3.pngCitrus Red 2.png Portal:Hemija Patentblau V.svg Glass is Liquide.jpg
Sciences exactes.svg

Hemija je jedna od prirodnih nauka koja proučava sastav, strukturu, osobine i promjene supstance. Hemija se pretežno bavi atomima i molekulama kao i s njihovim interakcijama i pretvaranjima, naprimjer, osobinama hemijskih veza između atoma koje grade hemijske spojeve. Kao takva, hemija proučava interakcije elektrona i različitih oblika energije u fotohemijskim reakcijama, reakcijama oksidacije i redukcije, faznih tranzicija i odvajanja supstanci iz mješavina (smjesa). Dobijanje i osobine složenih supstanci, kao što su legure, polimeri, biomolekule i farmaceutska sredstva smatraju se specijaliziranim oblastima odnosno granama hemije.

Hemija se ponekad naziva i središnja nauka, jer ona premoštava druge prirodne nauke poput fizike, geologije i biologije. Hemija je grana fizičkih nauka ali postoji određena razlika od fizike. Etimologija pojma hemija nije u potpunosti razjašnjena, pa je u tom pogledu tema određenih neslaganja. Historija hemije se može pratiti i preko određenih faza u njenom razvoju, poput alhemije, koja se praktikovala hiljadama godina u mnogim dijelovima svijeta. više...

Odabrani hemičar
Lomonosov.jpg

Mihail Vasiljevič Lomonosov (Михаи́л Васи́льевич Ломоно́сов) 19. novembar (8. novembar, po starom kalendaru), 171115. april (4. april, po starom kalendaru), 1765. je bio prvi ruski naučnik-prirodnjak i svestran čovjek koji je dao doprinose na poljima: literature, obrazovanja, fizike, astronomije, hemije i geologije. Bio je pjesnik koji je postavio temelje modernog ruskog književnog jezika, umjetnik, historičar i zagovornik razvoja domaćeg obrazovanja, nauke i privrede. 1748. godine osnovao je prvu rusku hemijsku laboratoriju na Akademiji nauka. Na njegovu inicijativu u Moskvi je 1775. godine osnovan univerzitet, danas poznat kao Moskovski državni univerzitet Lomonosov.

Odabrani spoj
Kaliumcyanid.jpg

Kalij-cijanid je spoj hemijske formule KCN, odnosno kalijeva so cijanovodične kiseline. To je bezbojna kristalna so, izgleda sličnog šećeru, relativno dobro rastvorljiva u vodi. KCN se najvećim dijelom koristi za preradu rude zlata, u organskim sintezama i za elektroplatiranje (galvanizaciju). Osim toga, u nešto manjem obimu koristi se u izradi nakita za hemijsko pozlaćivanje i poliranje.

KCN je izuzetno otrovan. Vlažna supstanca KCN otpušta male količine cijanovodika (HCN) zbog hidrolize, a koji miriše poput gorkih badema. Međutim, svaki čovjek ne može osjetiti taj miris, a mogućnost osjetila povezana je s genetičkim predispozicijama čovjeka. Okus kalij-cijanida je opisan kao oštar, kiseo uz osjećaj peckanja i gorenja. više...

Odabrana slika
M Faraday Lab H Moore.jpg
Laboratorija Micheala Faradayja
Odabrani element
Nuclear fuel pellets.jpeg

Uranij (nazvan po planeti Uran) jeste hemijski element sa simbolom U i atomskim brojem 92. U periodnom sistemu elemenata nalazi se u grupi aktinoida (7. perioda, f-blok). On je metal, čiji su svi izotopi radioaktivni. Prirodni uranij, koji se u prirodi nalazi u sastavu nekih minerala, sastoji se iz 99,27% izotopa 238U, 0,72% 235U, te vrlo malih količina 234U (0,0055%). Ovaj element dobio je poseban značaj nakon otkrića razbijanja atoma 1938. godine. Izotop 235U se može razbiti djelovanjem termičkih neutrona čime se omogućava lančana nuklearna reakcija razbijanja atoma, a osim toga nastaje i izuzetno rijedak izotop plutonija 239Pu, jedini prirodni nuklid ovog elementa. Iz ovog razloga, uranij je pronašao primjenu kao izvor primarne energije u nuklearnim centralama i nuklearnom oružju. pročitajte više...

Da li ste znali
Emblem-question.svg

...IUPAC-ov naziv za protein titin se sastoji od 189819 slova i predstavlja najduže ime nekog hemijskog spoja. Njegova empirijska formula je C132983H211861N36149O40883S693.

*

...feromon parenja slonova i feromon parenja noćnih leptira sadrže isti hemijski spoj - (Z)-7-dodecenil-acetat.

*

...poznata su samo tri oksida elemenata sa najvišim oksidacijskim brojem 8, a to su osmij oksid, rutenij oksid i ksenon oksid.

*

...na svakih 300 milijardi atoma vodika u svemiru dođe tek jedan atom zlata

*

...neon je drugi najlakši plemeniti gas i ima 40 puta veću mogućnost zamrzavanja od tečnog helija i tri puta veću od tečnog vodika.

Potrebni članci
Science-symbol-2.png

Neorganska hemija:

Molekulska formula


Chemistry flask matthew 02.svg

Fizikalna hemija:

Boja supstanci -- Kinetička teorija plinova -- Koncentracija otopina -- Ukapljivanje -- Efekt zajedničkog iona -- Nuklearna hemija


Nuvola apps kalzium.png

Analitička hemija:

Atomska apsorpciona spektroskopija -- Gravimetrija -- Ultravioletna i vidljiva spektroskopija


Icono Gota de Agua.svg

Hemija okoline:


Shuffle icon.svg

Historija hemije:

Flogistonska teorija -- Otkriće hemijskih elemenata

:Portal:Astronomija :Portal:Austrija :Portal:Avijacija :Portal:Biografija :Portal:Biologija :Portal:Bosna i Hercegovina
Astronomija Austrija Avijacija Biografija Biologija BiH
:Portal:Ekonomija :Portal:Fizika :Portal:Gabriel García Márquez :Portal:Hemija :Portal:Hrvatska :Portal:Informatika
Ekonomija Fizika Gabriel García
Márquez
Hemija Hrvatska Informatika
:Portal:Islam :Portal:Linux :Portal:Medicina :Portal:Muzika :Portal:Nogomet :Portal:Politika
Islam Linux Medicina Muzika Nogomet Politika
:Portal:Sarajevo :Portal:Snuker :Portal:Sport :Portal:Srbija :Portal:Tehnologija :Portal:Turska
Sarajevo Snuker Sport Srbija Tehnologija Turska