Portal:Islam/Uvod

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Islam (arapski: الإسلام al-islām), što u prijevodu na bosanski znači "predanost jednom Bogu" je monoteistička religija koja je nastala na Arapskom poluotoku u VII. vijeku naše ere. Danas je druga najrasprostranjenija religija na svijetu sa nešto više od 1.3 milijarde sljedbenika.

Sljedbenici islama nazivaju se muslimani. Muslimani vjeruju u postojanje samo jednog Boga (Allaha s.w.t.) te vjeruju da je Muhammed (Božiji mir i blagoslov na njega) Njegov rob i poslanik. Zajedno sa judaizmom i kršćanstvom Islam je jedna od tri abrahamske ili ibrahimske religije. Muslimani drže da je Islam ista ona vjera koju su stoljećima propovijedali Božji poslanici sve od Adema a.s, i da je Kur'an (sveta knjiga muslimana) posljednja Božja objava a Muhammed s.a.v.s. posljednji Božji poslanik. Islamsko učenje vidi Kršćanstvo i Judaizam kao derivacije učenja Ibrahima a.s. (Abrahama) i u tome prepoznaje njihove zajedničke korijene, a Kur'an ih naziva "Ljudima Knjige" (Ehl al-Kitab).

Prema podacima iz 1996. svaki četvrti stanovnik zemaljske kugle je musliman, a u brojkama to je preko 1.482.597 000 muslimana od ukupno 5.777.940.000 ljudi na Zemlji ili u procentima 26%.