Portret čovjeka (Velázquez)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Portret čovjeka
AutorDiego Velázquez
Godina1630 - 1635
TipUljane boje
Dimenzije68,6 cm × 55,2 cm
LokacijaMetropolitan muzej (New York City)

Portret čovjeka je slika španskog slikara Diega Velázqueza. Naslikana je uljanim bojama, dimenzija 68,6 × 55,2 cm, a oslikana je u periodu izmeđe 1630 - 1635. Slika se nalazi u zbirci Muzeja umjetnosti Metropolitan u New York City-u. Dugo je bila predmet nesigurnosti u pogledu njenog autorstva, a Portret čovjeka je nedavno pripisan Diegu Velázquezu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Portret čovjeka je nekada pripadao njemačkom sakupljaču umjetničkih djela grofu Johanu Ludwigu Reichsgrafu von Wallmoden-Gimbornu, nezakonitom sinu Đorđu II, kralju Velike Britanije. Slika je kasnije bila u vlasništvu Josepha Duveena, koji ga je prodao Julesu Bacheu 1926. godine za 1,125 miliona dolara. Ovolika cijena je s obzirom da je to originalno djelo Diega Velazqueza. Jules Bache je poklonio ovu sliku Metropolitan muzeju 1949. godine. Zatamnjena i obojena lakom, slika je obnovljena i očišćena 1953. i ponovo 1965. godine. Tokom 1960-ih godina specijalisti u ovoj grani umjetnosti su pripisali ovu sliku Velázquezovoj radionici, a sa ovom presudom se i Metropolitan muzej složio 1979. godine.

2009. godine, nakon najnovijeg čišćenja ove slike koje je obavio Michael Gallgher iz odjeljenja za zaštitu muzeja, mračni, zelenkasti tonovi otkriveno je da su bili sivi. Također su pronađeni i fini detalji urađeni potezima četkicom i dugo zamagljene vibracije boje, što je navelo umjetničke kritičare Metropolitan muzeja da potvrde tradicionalni stav da je djelo naslikao Velázquez. Prema riječima historičara umjetnosti Jonathana Browna, vodećeg autoriteta sa slikarska djela Diega Velázqueza u SAD-a:

"Jedan pogled je sve što je bilo potrebno ... Fotografija je bila pod mojim nosem cijeli moj život. To je fantastično otkriće, kao da se iznenada pojavila Pepeljuga.

Opis[uredi | uredi izvor]

Slika je bila živopisno naslikana sa neformalnim potezima, a Duveen je možda retuširao ovo slikarsko djelo da bi izgledalo "još autentičnije." Portret je jako sličan onom liku sa krajnje desne strane iz slike pod nazivom Predaja Brede, koju je također naslikao Velázquez, a koji je oslikan u čast pobjede Španije nad Holandijom. Moguće je, iako neizvjesno, da su oba portreta samo-reprezentacije umjetnika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]