Portret Jennie (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Portrait of Jennie

Portret Jennie jest film iz 1948. godine zasnovan na noveli Roberta Nathana. Novela govori o slikaru koji se zaljubi u tajanstvenu mladu ženu, koja se čini starijom svaki put kad je sretne.

Filmska ekipa[uredi | uredi izvor]

Glavne uloge[uredi | uredi izvor]

Režija i producenti[uredi | uredi izvor]

Knjiga kao scenarij[uredi | uredi izvor]

Knjiga, po kojoj je film rađen, prvo je privukla pažnju Davida O. Selznicka, koji juj je odmah kupio. Snimanje je počelo prvih mjeseci 1947. u New Yorku i Bostonu, ali je Selznick bio nezadovoljan rezultatima, te je zakazao ponovno snimanje. Također je unajmio i otpustio pet scenarista prije nego što je film završen u oktobru 1948.

Na premijeri 1948. godine nije bio mnogo uspješan, ali danas se smatra jednim od najboljih u svom žanru.

Jennie-in portret, koju je gumila Jennifer Jones, je naslikao Robert Brackman. Slika je postala jedna od Selznickovih vrijednijih slika. On juj je izložio u svom domu, nakon što se oženio sa Jennifer Jones 1949. godine.

Glavna pjesma, "A Portrait of Jennie", postala je hit pjevača Nata Kinga Colea.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]