Razlika između verzija stranice "Mlada Bosna"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
Vraćena izmjena 584952 korisnika Rambo4 (razgovor)
Red 1: Red 1:
Srpska teroristička omladinska organizacija koja je uz pomoć [[Crna Ruka|Crne Ruke]] planirala, organizovala i izvršila atentat na austrougarskog prijestolonaslijednika [[Franjo Ferdinand|Franju Ferdinanda]] i njegovu suprugu [[Sofija von Chotkovato|Sofiju]] u [[Sarajevo|Sarajevu]], 28. juna [[1914]]. godine. Članovi Mlade Bosne bili su:
Političko-revolucionarna omladinska organizacija koja je uz pomoć [[Crna Ruka|Crne Ruke]] planirala, organizovala i izvršila atentat na austrougarskog prijestolonaslijednika [[Franjo Ferdinand|Franju Ferdinanda]] i njegovu suprugu [[Sofija von Chotkovato|Sofiju]] u [[Sarajevo|Sarajevu]], 28. juna [[1914]]. godine. Članovi Mlade Bosne bili su:
[[Gavrilo Princip]], [[Nedjeljko Čabrinović]], [[Vaso Čubrilović]], [[Trifko Grabež]], [[Danilo Ilić]], [[Muhamed Mehmedbašić]] i [[Cvjetko Popović]].
[[Gavrilo Princip]], [[Nedjeljko Čabrinović]], [[Vaso Čubrilović]], [[Trifko Grabež]], [[Danilo Ilić]], [[Muhamed Mehmedbašić]] i [[Cvjetko Popović]].



Verzija na dan 19 februar 2008 u 16:31

Političko-revolucionarna omladinska organizacija koja je uz pomoć Crne Ruke planirala, organizovala i izvršila atentat na austrougarskog prijestolonaslijednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu, 28. juna 1914. godine. Članovi Mlade Bosne bili su: Gavrilo Princip, Nedjeljko Čabrinović, Vaso Čubrilović, Trifko Grabež, Danilo Ilić, Muhamed Mehmedbašić i Cvjetko Popović.

Povorku automobila u kojoj je bio Franjo Ferdinand su pri prelasku mosta Ćumurija, očekivali Muhamed Mehmedbašić i Nedjeljko Čabrinović sa spremnim bombama, no samo je Nedjeljko Čabrinović bacio bombu koja je ranila nekoliko lica u kolima sa pratnjom. Nakon kraćeg zadržavanja u gradskoj vijećnici, povorka je nastavila sa kretanjem, gdje ju je presreo Gavrilo Princip i sa dva hica iz pištolja usmrtio Franju Ferdinanda i Sofiju. Princip i Čabrinović su progutali kapsule cijanida, no one nisu djelovale i uhvaćeni su živi, i izdržali su policijsku torturu ne odavši svoje saučesnike. Tek kasnije, slučajno privedeni Danilo Ilić je odao ostale konspiratore i svi su osim Muhameda Mehmedbašića uhvaćeni i osuđeni na smrtne ili dugoročne zatvorske kazne. Ovaj događaj je Austrougarskoj poslužio kao povod za rat protiv Srbije, koji je prerastao u Prvi Svjetski Rat.

Ovisno od političkog stanovišta istoričara, ovom pokretu se pripisuje ili oslobodilački ili teroristički karakter.