Razlika između izmjena na stranici "Anaksimandar"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 11 bajtova ,  prije 12 godina
m
robot Dodaje: scn:Anassimandru; kozmetičke promjene
m (robot Dodaje: scn:Anassimandru; kozmetičke promjene)
'''Anaksimandar''' ([[610 p.n.e.|610]]-[[546 p.n.e.|546. p.n.e.]]) ([[Grčki jezik|grčki]] Ἀναξίμανδρος ''Anaxímandros'') je bio Grk koji je pripadao [[miletska škola|miletskoj školi]]. Za njega se vjeruje da je bio uvaženi građanin (bio je upravitelj jedne grčke kolonije). Za njega se vjeruje da je [[Grčka|Grčku]] upoznao sa sunčanim satom.
 
== Kosmologija i ''apeiron'' ==
Iz nejasnog i beskonačnog tijela pojavila se centralna masa- naša [[Zemlja]], cilindrična u obliku, koja se nalazila u centru okružujuće vatre, koja se kasnije ohladila. Čovjek i životinje su nastali kao transmutacije. Čovječanstvo je, prema Anaksimandru, postalo iz neke druge vrste vjerovatno vodene. Radi ovoga, iako on nije imao nikakve teorije o prirodnoj selekciji, neki ljudi smatraju da je on bio praotac teorije [[evolucija|evolucije]].
 
Anaksimandar je ponudio teoriju [[Apeiron|apeirona]] kao suprotnost teorijama [[Tales|Talesa]]a koji je tvrdio da je voda praosnov svega. Anaksimandar je smatrao da voda ne može biti praosnov jer ona ne može obuhvatiti sve suprotnosti u prirodi-na primjer, [[voda]] može biti samo mokra, nikada suha. Na isti način nije prihvatao ni druge kandidate za praosnov svijeta, zato je Anaksimandar mislo da mora postojati neka supstanca apeiron, koju ne možemo direktno vidjeti ali koja može objasniti suprotnosti koje je on mogao vidjeti oko sebe.
 
== Život ==
 
Talesov sugrađanin i slušalac. Kao da je postojala neka veza učitelj-učenik, mada nema dokaza. Jedan filozofski sistem utiče na drugi i u tome se ogleda razvitak cjelokupne filozofske misli. Najgenijalniji i najimpozatniji lik među miletskim misliocima.
== Učenje ==
 
Za supstanciju uzima neizmjerno, neograničeno, beskonačno – apeiron (a=negacija, perion=granica), ne određujući ga kao zrak, vodu ili nešto drugo, njegovi se djelovi mijenjaju ali je cijelina nepromjenljiva. Apeiron nije tjelesan, nije iskustven, do njega možemo doći racionalno. Ako ga ne možemo opaziti ne znači da ne postoji. Apeiron je kvalitativno neodređena, prostorno i vremenski neograničena materijalna praosnova (arhe) svega postojećeg, što iz sebe, pomoću vječnog kretanja, izdvaja suprotnosti i tako uslovljava nastanak pojedinačnih stvari. To je pojedinačno, najzad, opet se vraća na kraju procesa u opšte, neodredivo, beskonačno u apeiron. Apeiron je beskonačno biće iz kojeg sve nastaje.
Beskonačni apeiron osnovni je princip objašnjenja svih promjena u prirodi. No njegov prauzrok treba nasuprot Talesovoj vodi i Anaksimenesovom zraku, razlikovati od svih konkretnih stanja materija. Voda ne može biti arhei – iscrpila bi se, voda je nešto određeno, ima svoje kvalitete, a što ima kvalitete je propadljivo, ograničeno. Određeno biće ne može biti arhei. Arhei mora biti nešto što nema kvaliteta – neodređeno. Treba nam neiscrpan izvor. Nešto što je važnije od bića.
Aristoteles Kad bi jedna stvar bila beskonačna, ostale bi morale propasti. Jer sve je ili počelo ili je iz počela, a počelo aperiona ne postoji jer (da postoji) bilo bi njegova granica. Zatim je nenastalo i neuništivo budući da je neko počelo. Jer ono što je nastalo nužno ima svršetak i postoji kraj svakog propadanja.
[[ro:Anaximandru]]
[[ru:Анаксимандр]]
[[scn:Anassimandru]]
[[sh:Anaksimandar]]
[[simple:Anaximander]]
66.703

izmjene

Navigacija