Tokugava Iejasu: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjena 2 bajta ,  prije 12 godina
nema sažetka izmjene
No edit summary
Iejasu je jedan od tri čovjeka zaslužna za ujedinjenje [[srednji vijek|srednjovjekovnog]] Japana. Druga dvojica su bili njegovi suvremenici i vojskovođe [[Oda Nobunaga]] i [[Tojotomi Hidejoši]]. Iejasu se isprva vezao uz Nobunagu kako bi prebrodio opći rat u Japanu tog doba i polahko izgradio svoj posjed. U 1580-ima je postao važan ''[[daimyo]]'', vladar plodnog i mnogoljudnog ''[[han]]a'' (posjeda).
 
Kad je Nobunaga umro, Iejasu je ponudio svoje usluge Hidejošiju, koji je širio vlast nad jugozapadnim Japanom. U međuvremenu je osnažio svoje [[vazal]]ske snage i povećao gospodarskuprivrednu moć svojih posjeda. Kad je Hidejoši u 1590-ima pošao u katastrofalne pohode protiv [[Koreja|Koreje]], Iejasu ga nije slijedio, nego je osigurao položaj u zemlji.
 
Po Hidejošijevoj smrti, Iejasu je imao najveću i najpouzdaniju vojsku, kao i najproduktivnije i najbolje ustrojene posjede u Japanu. U bitkama je pobijedio sve protivnike, kojima je zatim oduzeo zemlju i dao im nove posjede daleko od japanskih središta, koja su uglavnom postala njegovo vlasništvo. Dobio je naslov [[šogun]]a i dvije godine kasnije prenio ga na svojeg sina, pa je tako šogunat postao nasljedna titula dinastije [[Tokugawa]].
73.705

izmjena

Navigacija