Razlika između izmjena na stranici "Hubbleov zakon"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 11 bajtova ,  prije 12 godina
m
robot Dodaje: eo:Leĝo de Hubble; kozmetičke promjene
m (robot Dodaje: eo:Leĝo de Hubble; kozmetičke promjene)
== Hubbleova konstanta i starost svemira ==
 
[[Datoteka:Usporavanje_sirenja_svemira.jpg|mini|250p|Usporavanje širenja svemira i promjena Hubbleovog vremena ττ]]
 
Prema teoriji [[veliki prasak|velikog praska]] širenje svemira započelo je prije konačnog vremena, kada je čitav svemir bio sažet u vrlo mali prostor. Starost svemira (vrijeme proteklo od velikog praska) može se procijeniti iz vrijednosti Hubbleove konstante H<sub>0</sub>. Recipročnu vrijednost H<sub>0</sub> nazivamo '''Hubbleovo vrijeme''' &tau;τ:
 
:''&tau;τ = 1/H<sub>0</sub>''
 
Mjerenja pokazuju, da se brzina udaljavanja povećava za približno 13 km/s kada se udaljenost poveća za milion godina svjetlosti. Iz tog podatka dobivamo za Hubbleovo vrijeme:
 
 
Hubbleovo vrijeme ima jasno značenje. Ako bi se svemir sve vrijeme širio današnjom brzinom, počeo bi se širiti tačno prije Hubbleova vremena &tau;τ. Međutim, Hubbleovo vrijeme veće je od stvarne starosti svemira. Naime, uslijed usporavanja širenja svemira (posljedica međusobnog gravitacijskog privlačenja svih masa u svemiru) današnja vrijednost Hubbleove konstante je manja od vrijednosti u ranijim trenucima razvoja svemira. Da bi odredili starost svemira, uz Hubbleovu konstantu trebamo izmjeriti i usporavanje širenja svemira.
 
 
[[de:Hubble-Konstante]]
[[en:Hubble's law]]
[[eo:Leĝo de Hubble]]
[[es:Ley de Hubble]]
[[et:Hubble'i seadus]]
66.691

izmjena

Navigacija