Razlika između izmjena na stranici "Jugozapadna Azija"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 12 bajtova ,  prije 12 godina
m
Poništene izmjene koje je napravio 91.185.96.74 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao Ptbotgourou
m (Poništene izmjene koje je napravio 91.185.96.74 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao Ptbotgourou)
== Prirodno-geografska obilježja regije ==
 
Na krajnjem jugozapadu regije nalazi se [[Arapsko poluostrvo]]. Veći deodio poluostrvaa je pustinjski.Naseljenost je neravnomernaneravnomjerna. Većina stanovništva je skoncentrisana u priobalnim područjima i u starim oazama. SuvaSuha područja u unutrašnjosti potpuno su nenaseljena. Prema severusjeveru reljef prelazi u nizinski kraj [[Mezopotamija|Mesopotamije]] kroz koju teku rekerijeke [[Eufrat]] i [[Tigris]]. U blizini [[Sredozemno more|Sredozemnog mora]], od severasjevera prema jugu, prostire se [[Sirijsko-palestinska udolina]] u kojoj leži [[Mrtvo more]].
 
Druga velika prirodna celinacjelina je lanac mladog nabranog gorja, koji je veza između planinskih masiva južne Evrope i [[Himalaji|Himalaja]]. Glavni smersmjer prostiranja tog lanca je od zapada prema istoku-od Male Azije između Crnog i Sredozemnog mora preko Armenske i Iranske visoravni sve do visokih planina Hindukuša i Pamira. Klima je suha: mediteranska, kontinentalna i pustinjska. Jugozapadna Azija je kolevkakolijevka najstarijih poznatih visokorazvijenih kultura: sumerska, babilonsko-asirska, feničanska, perzijska, arapska. Tu je takođetakođer kolevkakolijevka monoteističkih religija: [[judaizam]], [[islam]], [[kršćanstvo]].
 
Etnički sastav regije: semitsko hamitski narodi ([[Jevreji]] i [[Arapi]])35%, iranska grupa naroda ([[Perzijci]], [[Kurdi]], [[Afganistanci]]) oko 35%. Ostatak čine turski narodi ([[Turci]], [[Azerbejdžanci]], [[Turkmeni]], [[Uzbeci]] i [[Kirgizi]]), indo-evropski ([[Armeni]]) i kavkaski ([[Gruzini]]).

Navigacija