Razlika između izmjena na stranici "Bosanska Otoka"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 17 bajtova ,  prije 12 godina
nema sažetka izmjene
Otočki kraj naselili su ljudi već u davno predhistorijisko doba, o čemu svjedoče neki tragovi njihovih naselja. Na brdu Osmači kod Otoke nađeni su komadi glinenog posuđa iz tog vremena.
Otoka na Uni prvi put je spomenuta [[1264]]. godine pod imenom "Insula". Kako su se otočko naselje i tvrđava nalazili na jednom riječnom ostrvu, otoku, bila je poznata s imenom Otok. Gospodari Otoke bili su feudalci Babonići iz Blagaja na [[Sana|Sani]].
Sa turskom okupacijom u 16. vijeku izvršena je smjena stanovništa u otočkom kraju. Umjesto izbjeglih Hrvata katolika, doselili su islamizirani Bosanci i Srbi pravoslavci. U Otoci su, kako veli predanje, ostali samo preci Bratića i Nuhanovića, koji su s katoličanstva prešli na islam.
U tursko doba otočki kraj vazda je pripadao krupskoj nahiji, muselimluku, mudirluku i kazi, zavisno od toga kako su se sve nazivale te sreske administrativno-upravne jedinice. Zajedno sa Krupom, Bužimom i Vrnogračom, tada su Otoka i Jezerski bili značajna naselja na tom sreskom području. Na Gradskoj Otoci, neposredno uz tvrđavu, živjelo je [[1834]]. godine oko 300 stanovnika. Na Uni u Otoci tada nije bilo mosta, nego se prelazilo skelom preko rijeke. Most podignut je tek [[1865]], kada je izgrađena cesta Bosanski Novi - Otoka - Bosanska Krupa.
 
[[Kategorija:Bosanska Krupa]]
5.976

izmjena

Navigacija