Razlika između verzija stranice "Banovina (regija)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: fr:Banija
No edit summary
Red 1: Red 1:
'''Banija''' je regija u [[Hrvatska|Hrvatskoj]]. Uglavnom obuhvata predjele između [[Una|Une]] i [[Kupa|Kupe]], i od Petrove gore na jugozapad prema Dvoru na Uni.
'''Banija''' je regija u [[Hrvatska|Hrvatskoj]]. Uglavnom obuhvaća predjele između [[Una|Une]] i [[Kupa|Kupe]], i od Petrove gore na jugozapad prema Dvoru na Uni.


== Historija ==
== Historija ==
Banija kao vojna oblast bila je podjeljena na dvije krajiške regimente: glinsku i petrinjsku. Ove dvije regimente nalazile su se pod vrhovnim zapovjedništvom hrvatskog bana sve od godine [[1704]]. Otud i naziv Banija.
Banija kao vojna oblast bila je podijeljena na dvije krajiške regimente: glinsku i petrinjsku. Ove dvije regimente nalazile su se pod vrhovnim zapovjedništvom hrvatskog bana sve od godine [[1704]]. Otud i naziv Banija.


Predio oko Sjeničaka prema Kupi bio je nenaseljen još početkom [[17. vijek]]a. Iako nikada nije bio konačno osvojen od Turaka, blizina granice uljevala je strah, pa se nije niko mogao rješiti da se tu nastani. U to vrijeme u Perni postoje samo tri kuće.
Predio oko Sjeničaka prema Kupi bio je nenaseljen još početkom [[17. stoljeća]]a. Iako nikada nije bio konačno osvojen od Turaka, blizina granice ulijevala je strah, pa se nije nitko mogao riješiti da se tu nastani. U to vrijeme u Perni postoje samo tri kuće.


[[Kategorija:Geografija Hrvatske]]
[[Kategorija:Geografija Hrvatske]]

Verzija na dan 7 novembar 2009 u 21:26

Banija je regija u Hrvatskoj. Uglavnom obuhvaća predjele između Une i Kupe, i od Petrove gore na jugozapad prema Dvoru na Uni.

Historija

Banija kao vojna oblast bila je podijeljena na dvije krajiške regimente: glinsku i petrinjsku. Ove dvije regimente nalazile su se pod vrhovnim zapovjedništvom hrvatskog bana sve od godine 1704. Otud i naziv Banija.

Predio oko Sjeničaka prema Kupi bio je nenaseljen još početkom 17. stoljećaa. Iako nikada nije bio konačno osvojen od Turaka, blizina granice ulijevala je strah, pa se nije nitko mogao riješiti da se tu nastani. U to vrijeme u Perni postoje samo tri kuće.