Kraljica: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjena 962 bajta ,  prije 12 godina
nema sažetka izmjene
m (robot Dodaje: sk:Zoznam vládnucich žien)
No edit summary
* kao vladarica ''[[kraljevina|kraljevine]]'', odnosno [[suveren]]
 
== KraljicaKao supruga kralja==
 
[[Datoteka:Katarina-1-.JPG|frame|desno|Katarina Kosača-Kotromanić]]
 
Supruga kralja nema političke ovlasti nad kraljevinom. Njena je uloga, u većina slučajeva, samo da rodi nasljednika/ nasljednicu njenog muža. Krunisane su u jednostavnoj ceremoniji, odmah nakon kralja ili nakon udaje. Nekad kraljica-supruga služi kao regentnamjesnik maloljetnom monarhu. Najpoznatija kraljica supruga je vjerovatno Marija Antoaneta (kao supruga Luja XVI).
 
== KraljicaKao vladarica ==
Nakon smrti muža (kralja), kraljica supruga preuzima titulu kraljice majke. U slučaju da njen sin nije oženjen te da nema nove kraljice supruge da je zamijeni, stara kraljica zadržava titulu koju je nosila za života muža. Neke poznate kraljice majke su [[Katarina Kosača-Kotromanić]] (kao maćeha Stjepana Tomaševića) i Elizabeth Bowes-Lyon (kao majka Elizabete II).
 
== Kraljica vladarica ==
 
[[Datoteka:Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg|mini|Elizabeta II od Ujedinjenog Kraljevstva]]
 
Kraljica vladarica je suveren sa ovlastima koje ima i kralj. Za razliku od žena kraljeva, muževi kraljica uglavnom ne dijele njihovu titulu. Muž kraljice-vladarice je jednostavno princ-suprug pošto titula kralja obično nadmašuje titulu kraljice. Izuzetak čine [[Vilim III Oranski]], kojeg je kraljica [[Marija II]] proglasila ko-suverenom i Filip II od Španije, kojeg je kraljica Marija I Krvava proglasila kraljem-suprugom.
 
Prva krunisana kraljica vladarica na evropskom tlu bila je [[Marija I Krvava]], vladarica Engleske iz 16. vijeka, (Sveta Rimska Carica Maud iz 12. vijeka nije prihvaćena kao vladarica Engleske a [[Jane Grey]] je pogubljena prije nego što je zvanično krunisana).
 
Danas Ujedinjenim Kraljevstvom, Danskom i Holandijom vladaju tri kraljice: [[Elizabeta II]], Margreta[[Margareta II Danska|Margareta II]] i [[Beatrix of Holandije|Beatrix]].
 
 
7.339

izmjena

Navigacija