Jump to content

Vatra: razlika između verzija

Dodano 5 bajtova ,  prije 13 godina
m
robot Mijenja: it:Fuoco; kozmetičke promjene
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
m (robot Dodaje: be:Агонь)
m (robot Mijenja: it:Fuoco; kozmetičke promjene)
'''Vatra''' je brz i samoodrživ oblik [[oksidacija|oksidacije]] koji prati oslobađanje [[toplota|toplote]] i [[svjetlost]]i.<ref>• R. Craig Schroll: Industrial Fire Protection Handbook, CRC Press, 2002</ref> Za nastanak vatre su potrebna tri osnovna elementa: [[gorivo]], toplota i [[oksigen]], što se simbolično predstavlja kao "trougao vatre". Sprječavanjem kombiniranja ova tri elementa sprječava se nastanak vatre. Uklanjanjem bilo kojeg od ovih elemenata, vatra se zaustavlja, što je osnovni princip gašenja [[požar]]a.
 
=== Elementi vatre ===
Oksigen u trouglu vatre se može posmatrati kao oksidacijsko sredstvo, te osim oksigena iz [[zrak]]a to mogu biti sredstva koja u hemijskoj strukturi sadrže oksigen koji služi kao oksidacijsko sredstvo.
Fizičko stanje goriva je također značajno za razvoj vatre. npr. [[drvo (materijal)|drvena]] ploča će se teže zapaliti od drvenih opiljaka i prašine. Veći stepen usitnjenosti podrazumijeva veću površinu i manju masu koja odvodi toplotu, pa je paljenje olakšano. Npr. [[ugalj|ugljena]] prašina zbog malog odnosa mase prema dodirnoj površini može [[eksplozija|eksplodirati]].
 
[[Datoteka:Coal and Fire.JPG|thumb|Vatra sa ugljem kao gorivom]]
=== Izvori paljenja ===
Izvor paljenja predstavlja bilo koji lokalizirani izvor energije koji može dovesti do paljenja supstance. Da bi došlo do paljenja mora se dostignuti minimum energije paljenja. Proces paljenja određuju sljedeći faktori: [[temperatura]], dovedena količina toplote, brzina kojom se toplota dovodi (ili vremenski period u kojem se toplota dovodi) i površina na koju se toplota dovodi.
Izvori paljenja se mogu grupisati u četiri kategorije: mehanički ([[trenje]], [[kompresija]]), električni ([[otpor]], [[električni luk]], [[statički elektricitet]], [[munja]], itd.), hemijski (sagorijevanje, spontano zagrijavanje, rastvaranje) i nuklearni.
 
=== Prenos toplote ===
Prenos toplote omogućava širenje vatre. Vatra se širi na četiri načina: direktnim kontaktom plamena, konvekcijom, radijacijom i kondukcijom. Direktni kontakt je odgovoran za inicijalno paljenje vatre (početno paljenje). Konvekcija je prenos toplote kroz [[fluid]] (npr. zrak). Radijacija je prenos toplote u obliku [[talas]]a. Širi se u svim smjerovima i ne zavisi od strujanja zraka. Kondukcija je prenošenje toplote kroz čvrste objekte.
 
=== Razbuktavanje ===
Razbuktavanje ("flashover") je pojava u zatvorenom prostoru (npr. soba) gdje je količina toplote dovoljna da se dostigne tačka paljenja svih prisutnih materijala. Kada se ta tačka dostigne, svi materijali počinju da gore u istom trenutku i obuhvataju cijeli prostor.
 
== Također pogledajte ==
* [[Požar]]
* [[Zapaljivost]]
 
== Reference ==
{{reference}}
 
[[io:Fairo]]
[[is:Eldur]]
[[it:Fuoco (fisica)]]
[[ja:火]]
[[jv:Geni]]
66.957

izmjena